Bild: JONNA ANDERSSON
Tillbaka. Abdul Hassan Lashkaryee och Alijar Ramazoni tvingades lämna Partille när de fyllde 18 år och Migrationsverket tog över ansvaret för dem. Nu är de tillbaka och fokuserar på studierna och att komma in i samhället.

”Det finns fler som behöver hjälp”

Partille

Abdul Hassan Lashkaryee och Alijar Ramazoni kan äntligen fokusera på studierna. När de fyllde 18 år fick de plötsligt lämna kommunen och vardagen de byggt upp här. Nu är de tillbaka och fokuserar på att komma in i samhället.

– Jag är här nu och för­söker vara aktiv i samhället. Jag satsar på språket och skolan, säger Abdul Hassan Lashkaryee.

Han kom till Sverige för tre år sedan och sedan ett år tillbaka bor han i ett familjehem i Partille. Men vägen dit har inte varit enkel.

Efter att ha flytt kriget i Afghanistan och till slut tagit sig till Sverige placerades han i Partille. Han trivdes bra och började bygga upp sin tillvaro och en vardag. Men så fyllde han 18 år och Migrationsverket tog över ansvaret för honom.

– Jag skickades först till ett boende i Kålltorp och sedan till ett annat som låg fyra timmar bort från Göteborg, berättar han.

Att fortsätta studierna i Partille var omöjligt och Abdul Hassan Lashkaryee tvinga­des till ett ofrivilligt uppehåll på en och en halv månad.

– Det var tufft men nu är jag tillbaka i skolan, säger han och berättar att han går första året på estetiska programmet på Partille gymnasium.

När han kom tillbaka till Partille fick han flytta in hos en familj med två barn, något som betytt otroligt mycket för honom.

– De hjälper mig jättemycket, både med språket och kulturen. Det är svårt att komma från en kultur till en annan. Att få komma till ett familjehem hjälper jättemycket.

Allt förändrades

Alijar Ramazoni kom också från Afghanistan till Sverige för tre år sedan. För honom ändrades allt på ett ögonblick då Migrationsverket skrev upp honom vid ålderbestämning. Plötsligt ansågs han vara 18 år och hade då ingen rätt att bo på boendet i Partille.

– Jag fick en plats på Migrationsverkets boende i Kållered, därifrån flyttade de mig till Ullared och sedan till Halmstad.

Även hans skolgång har blivit lidande av alla flyttar och han har kommit efter i språkinlärningen. När han fick sitt tredje avslag från Migrationsverket blev han utslängd från boendet och kom då tillbaka till Partille.

Tack vare den nya gymnasielagen har både Abdul Hassan Lashkaryee och Alijar Ramazoni fått tillfälliga uppehållstillstånd. Men Alijar har inte haft samma tur med boendet utan väntar på att få en plats i familjehem.

– I dag har jag ett tillfälligt boende men jag vet inte hur länge jag kan vara där.

”Hjälper jättemycket”

Killarna är väldigt tacksamma för det stöd de fått från nätverket #vistårinteut.

– Den kontakten har betytt mycket. De hjälper oss med läxor varje torsdag och på sommaren har de arrangerat aktiviteter, säger Abdul Hassan Lashkaryee som upp­manar alla som har möjlighet att ansluta sig till nätverket.

– Jag önskar att de som har möjlighet att ge en ensam­kommande en plats tar kontakt med nätverket. Det hjälper jättemycket att få den hjälpen och det finns fler som behöver hjälp, säger han.

Nu vill bägge två lägga all sin energi på studierna och hoppas på en framtid i Sverige.

– Vi vill stanna kvar här. I framtiden vill jag bli politiker, det är en lång väg dit med många år av studier men det är mitt mål, säger Abdul Hassan Lashkaryee.