Debutanten Sebastian Spante.

Debutanten efter segern: ”Stolt”

Handboll

Matchen mellan Sävehof och Eskilstuna Guif stod och vägde – då spelade hemmalaget den 18-årige debutanten Sebastian Spante som fick inleda sin karriär i handbollsligan med en uddamålsseger.

Det var som 13-åring Sebastian Spante kom till Sävehof. Sedan dess har han jobbat hårt för att ta sig uppåt och framåt i sin karriär. Så beskriver han åtminstone sin egen resa fram till idag.

– Jag har spelat mycket cupfinaler och USM och så, men jag har inte varit den där stjärnan när jag var liten. Jag har varit lite underdog. Jag har inte direkt varit William Andersson Moberg och de här supertalangerna utan fått jobba så mycket som jag kunnat. Men jag har alltid haft en stor passion för handbollen och tycker det är lika kul än idag, säger Sebastian Spante.

När Sävehofherrarna ställdes mot Eskilstuna Guif på hemmaplan fick Spante det efterlängtade förtroendet att ta plats i a-laget och handbollsligan. Det blev dessutom en hel del speltid.

18-åringen spelades friskt på vänsterkanten under den första halvleken och i slutskedet, när matchen stod och vägde och skulle avgöras, valde Andreas Stockenberg att ge förtroende till sin debutant.

– Jag har känt hela dagen att det skulle bli så jäkla kul att spela och var riktigt taggad att få komma in på planen. Det var skönt att få en del speltid och kunna bidra med det jag gjorde, säger Spante.

Hur kändes det ute på planen?

– Det är klart att det är annorlunda jämfört med vad jag är van vid. Mycket starkare, mycket snabbare, men det var verkligen roligt att spela och känna på hur det är i eliten och så hoppas jag kunna bygga det till något bättre.

Hur reagerade du när du fick veta att du skulle debutera i kväll?

– Jag blev såklart väldigt, väldigt glad. Jag försökte ladda upp så bra jag kunde med sömn och mat och allt sådant och försöka tappa nervositeten och se till att njuta för man gör bara debut en gång, säger Spante.

Det är att nå hit till handbollsligan som är ditt mål?

– Absolut. Sedan när man lyckas med det sätter man ju nya mål, men nu är det absolut det. Jag är jätteglad och stolt att jag tagit mig hit.

Matchen då?

Det blev en väldigt tät historia mellan Sävehof och Guif där inget av lagen riktigt släppte iväg det andra även om både hemmalaget och gästerna hade sina perioder i matchen. Det ledde till att sista anfallen fick avgöra. Vid ställningen 30–30 anföll Sävehof med dryga minuten kvar och efter lite besvär att komma till läge tog Oskar Sunnefeldt tag i saken och satte ett hårt skott från sin niometersposition. När sedan Agust Eli Björgvinson satte stopp för Eskilstunas sista anfall var saken klar.

– Väldigt jämn match och en riktig kämpamatch från vår sida. Det var jäkligt skönt med två poäng, säger Sebastian Spante.

 

FAKTA

31–30

Sävehof-Eskilstuna

Handbollsligan

Målen, Sävehof: Jonas Larholm 7, William Bogojevic 6, Joakim Larsson 3, Sebastian Karlsson 3, Vetle Eck Aga 3, Oskar Sunnefeldt 2, Jonathan Edvardsson 2.

  • Adam Andersson031-98 50 67