• Pressbild
    PÅ SCENEN. Barbados står för underhållningen när Jonsereds idrottshall på lördag förvandlas till festlokal. "Vi tror att det här kommer bli kanonbra", säger Carina Jung, evenemangsansvarig i Jonsereds IF.
  • Bild: JONNA ANDERSSON
    FESTKOMMITTÉN. Här är gänget som håller i trådarna inför den stora festen. Från vänster: Carina Jung, Kim Kanefur och Anders Blomqvist.

Barbados spelar i Jonsered

Jonsered

I helgen förvandlas Jonsereds idrottshall till en eventarena när föreningen bjuder in till stor fest. Mat, dryck och dansband – precis som på den gamla goda tiden.
– Vi tror att det här kommer bli kanonbra, säger Carina Jung.

Tanken med festen är att göra något för föreningen Jonsereds IF men också för samhället Jonsered. Idén kom från a-lags målvakten Kim Kanefur, som återvände till moderklubben 2017.

– Jag är uppvuxen i Jonsered och förr så var det alltid fest någon gång per år. Det är kul när det händer något och föreningen har alltid varit bidragande till sammanhållningen i Jonsered. Därför tänkte jag att det skulle vara roligt att väcka liv i den traditionen igen, säger Kim Kanefur.

Många lokala aktörer

Carina Jung, evenemangsansvarig i Jonsereds IF och Anders Blomqvist nappade direkt på idén och den lilla festkommittén har sedan april planerat tillställningen som nu närmar sig med stormsteg.

– Det är många smådelar som ska till. Eftersom det är första gången är det mycket att göra men det är väldigt roligt, säger Anders Blomqvist.

Han berättar att man hela tiden varit noga med att allt sköts korrekt med serveringstillstånd och lagar.

– Det har varit mycket papperjobb för att få till serveringstillståndet. Sen har jag och Kalle Jung, som är ordförande i föreningen, utbildat oss och skrivit prov hos Folkhälsomyndigheten för att bli godkända, säger Anders Blomqvist.

– Men nu är vi godkända och det är giltigt ett tag, vilket är positivt om vi vill göra något liknande framöver, säger Carina Jung.

Underhållningen var redan från början en viktig fråga och ganska snabbt bestämde man sig för dansband och Barbados.

– De är populära. Alla känner till Barbados. Gud vad roligt säger folk när de hör att de ska spela, säger Carina Jung.

Bandet kommer att spela både under maten men också efteråt när det blir dans.

Maten som serveras kommer från den lokala krögaren Lille Grisen.

– Det blir buffé med fokus på färska räkor, vi har valt att kalla det Stora räkfesten. Förutom räkor kommer det att finnas olika pajer, vegetariskt, pastasallader och kycklingklubbor. Sittningen avslutas sedan med kaffe och kaka, säger Carina Jung.

Flera lokala företag och sponsorer är med och gör festen möjlig. För långväga gäster har Jonsereds IF ett samarbete med Le Mat där man erbjuder boende till bra pris.

Lokalen tar totalt 350 personer och festkommittén siktar på att sälja 200 biljetter.

– Vi har fått ett väldigt bra gensvar i samhället vilket är jättekul. I dagsläget har vi sålt över 150 biljetter och det som känns extra kul är att vi har en stor spridning i åldrarna. De kommer 20-åringar men också de som passerat 65 år, säger Anders Blomqvist.

Alla är välkomna

Biljetter går att köpa via föreningens hemsida eller i Jonsereds livs. Förhoppningen är att alla ska känna sig välkomna, inte bara de som är medlemmar i föreningen.

– Man behöver inte ha någon koppling till klubben för att komma. Alla är välkomna. Visst, vi är en fotbollsförening men vi vill visa att man kan göra mycket annat också. Att vi är en förening för alla, säger Carina Jung.

– Jonsereds IF har alltid varit samlingspunkten i samhället och vi vill att det ska fortsätta vara så, säger Kim Kanefur.

Eventuella intäkter från festen tillfaller föreningen.