Bild: Björn Dinau
Vinnare. Mattias Wetterberg körde över resten av Europa-eliten i Bulgarien. Nu väntar VM i Hong Kong.

Wetterberg: ”Bästa finalen jag gjort”

Bowling

En knäskada stoppade PBA-sejouren i USA. Då vann istället Pergamonspelaren den europeiska stortävlingen Sofia International och visar storform inför stundande VM.

Förra säsongen gjorde Mattias Wetterberg VM-debut och under sommaren vann också Pergamonbowlaren på Europa-touren. Den formen har 29-åringen tagit med sig in i den här säsongen och med bara månaden kvar till karriärens andra VM-turnering visade Wetterberg att formen kanske är bättre än någonsin.

Det var under den gångna veckan som Wetterberg tävlade i Sofia International i Bulgarien och slog till ordentligt, även om tävlingen kunde tagit slut mycket tidigare. Wetterberg gjorde nämligen 1 380 poäng på sina sex kvalserier redan två dagar innan finalen och trodde att det var tillräckligt för att kvala in.

– Det blev en lite känslomässig berg-och-dalbana där under lördagen. Man trodde att det skulle räcka för final, men sedan visade det sig att det bara var att ta på sig skorna igen. Jag spelade tävlingens näst sista kvalstart och spelade bra, men fick det inte riktigt att lossna så jag fick spela den sista kvalstarten med kniven mot strupen, säger Mattias Wetterberg.

Där var det dock inget snack om saken. Pergamonbowlaren snittade drygt 260 under sina tre första serier och satte sig i en position där han avslappnat kunde kvala sig vidare bland de åtta bästa med sina 1 443 poäng.

”Väldigt koncentrerad”

– Fokusmässigt var det en av mina bästa starter på väldigt länge. Jag var väldigt koncentrerad på vad jag skulle göra, säger Wetterberg.

Tack vare att han kvalade sig till finalen bland de åtta bästa fick Wetterberg stå över de två första finalstegen och när han väl klev in i finalspelet så var det uppvisning på hög nivå.

Pergamonbowlaren började finalen med att göra 1 078 poäng (269,5 i snitt) på sina fyra första serier och tog en överlägsen ledning.

– Jag kommer ihåg att jag gjort 1 081 en gång, men det är definitivt i krokarna av det högsta jag gjort. Jag var i en riktigt bra zon och det flöt på hela tiden samtidigt som jag kände att jag hade marginaler åt båda hållen, säger Wetterberg.

De fyra kommande serierna var inte mycket sämre och 29-åringen placerade sig som etta i stegfinalen där fransmannen Gaetan Mouveroux väntade. Det blev aldrig spännande.

Nära perfekt serie

Wetterberg noterade 286 poäng i den avgörande serien och vann Sofia International 2018.

– Det var den bästa finalen jag någonsin gjort. Det är klart att det är väldigt skönt att vinna och framför allt att man vann för att man var bäst. Jag var värd att vinna och det är verkligen något som jag kommer ta med mig, säger Wetterberg som nu laddar inför VM dit han åker den 21 november.

– Jag har bowlat bra en period nu och känner att jag inte haft någon emot att åka till VM imorgon. Man kan inte påverka vad de andra gör, men när jag åker därifrån vill jag känna att jag gjort precis allt jag kan. Vi åker med ett bra lag så om vi gör allt för varandra så har vi kapacitet att ta medalj, säger Mattias Wetterberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67