Filippa Idéhn var tillbaka i Partille som vinnare.

Trots krossen – Idéhn hyllar Sävehof

Handboll

Filippa Idéhn fick vinna stort i sin comeback i Partille med sitt Brest Bretagne, men efter matchen lyfte ändå landslagsmålvakten fram sin tidigare klubb.

Det var mellan 2012-2015 som Filippa Idéhn vaktade målet i Sävehof. Därifrån gick flyttlasset till Danmark och klubblaget Team Esbjerg innan hon 2017 skrev på för den franska storklubben Brest Bretagne.

Under söndagen var Idéhn tillbaka i Partille med sitt klubblag för gruppspelsmöte i Champions League.

– Det är fantastiskt att bara vara tillbaka i Sverige. Jag kan prata med alla. Jag brukar inte älska att prata med journalister, men nu är till och med det kul. Gött att vara i Göteborg och jag känner mycket folk i Partille och i klubben så det är verkligen jättekul, säger Filippa Idéhn.

Idéhn skulle också få stå som segrare i sin comeback i Partille. Matche blev till slut 39–27 till gästerna. Stundtals, framför allt i den första halvleken, stod Sävehof upp mot storlaget från Frankrike, men gästernas offensiv var på tok för stark.

– Det var väldigt upp och ned från vår sida. Det var inte speciellt bra försvarsmässigt, men väldigt bra anfallsmässigt. Vi har försökt ändra vårt försvarsspel under början av den här säsongen. Nu har vi två olika varianter och vi har inte riktigt hittat rätt i någon ännu. Sedan tycker jag att det ser bra ut sista kvarten, säger Idéhn.

Vad innebär förändringarna för din del som målvakt?

– Det är väldigt stor skillnad på svenskt och skandinaviskt försvarsspel redan från början. Båda olika varianterna är annorlunda för mig. Det betyder att jag inte får lika mycket hjälp som i landslaget och i Sverige, så jag försöker läsa skotten mer, vänta längre och vara mer påläst än jag normalt sett är, säger Idéhn.

Hur kändes matchen idag för din del?

– Sådär. I första halvlek får de komma väldigt nära och skjuta. Det var en anfallsmatch idag, men det kanske var kul att kolla på. Jag tycker att Sävehof spelar bra. Speciellt anfallsmässigt. Sedan har de väl lite samma tendenser som oss att det inte är superbra bakåt, säger Filippa Idéhn.

Den Sävehoffostrade stjärnspelaren Isabelle Gulldén spelade inte matchen på grund av skada, men Idéhn bekräftar att hon gjort stor skillnad för sitt lag sedan ankomsten.

– Hon betyder mycket. Nu har vi ju många rutinerade spelare i laget, men hon har varit med och vunnit Champions League. Det är det ingen annan i det här laget som har, säger Filippa Idéhn.

För Sävehofs del var matchen ett klart lyft från Champions League-mötet med Köpenhamn, men laget orkade inte riktigt stå emot stjärnlagets massiva offensiv.

– Det känns skönt att vi lever till att vi innan sa att vi skulle släppa på handbromsen. Anfallsmässigt är det mycket bättre idag, men sedan är det tyvärr sämre bakåt. Vi vågar gå lite mer för det i våra lägen. Det blir inte att vi kastar gris på tolv meter utan nu kör vi när vi har läge, säger Sävehofspelaren Elin Hallagård.

Vad kan ni framför allt ta med er från den här matchen?

– Ett bättre anfallsspel och kanske vissa perioder i försvaret. Om vi tittar på klipp så står vi upp bra många gånger i första halvlek, säger Elin Hallagård.

 

FAKTA

27–39

Sävehof–Brest Bretagne

Champions League, gruppspel

Målen, Sävehof: Elin Hallagård 5, Olivia Mellegård 4, Nina Dano 3, Johanna Forsberg 3, Emma Fernis 3, Johanna Lindvall-Haggren 2, Linnea Pettersson 2, Tilda Olsson 2, Johanna Ahlm, Amelia Lundbäck.

  • Adam Andersson031-98 50 67