Bild: Sofia Sabel
Sofia Hellberg

Tar över som samhällsbyggnadschef

Partille

I augusti gjorde Partille kommuns tidigare samhällsbyggnadschef, Jörgen Hermansson, sin sista dag efter tio år i kommunen. Nu är rekryteringen av hans efterträdare klar och i januari tillträder Sofia Hellberg som ny chef på förvaltningen.

– Det känns väldigt spännande. Jag är både stolt och glad över att jag får den här möjligheten, säger Sofia Hellberg.

I grunden har hon en ­civilingenjörsexamen från Chalmers tekniska högskola. Närmast kommer hon från en tjänst som gruppchef för trafik- och infraplanering hos konsultföretaget Sweco.

– Jag har arbetat med samhällsplanering på olika sett. Det har mestadels handlat om infrastruktur och trafikfrågor, dels som konsult men också på trafikkontoret i Göteborgs stad. Dessutom har jag fyllt ryggsäcken med lite mer udda uppdrag, bland annat som verksamhets­utvecklare för NCC i Kina, berättar Sofia Hellberg för Partille Tidning.

Vad tar du med dig till Partille?

– Jag tar framför allt med mig mitt engagemang för samhällsplanering i stort, där vi tillsammans behöver arbeta för en hållbarhet. Det är väl det övergripande svaret. Mer konkret tar jag med mig ett stort kontaktnät i Göteborgsområdet och en god förståelse och kunskap om planeringen och utvecklingen i regionen. Vilka utmaningar man står inför.

Vilka utmaningar ser du att regionen och Partille står inför?

– Partille ligger utvecklingsmässigt väldigt bra till. Man är framåt och det händer jättemycket. Det kommunen behöver är att fortsätta på den fina resa man påbörjat. Det handlar om att hitta sin identitet och plats i regionen där Göteborg är det stora navet. Man ska utveckla sin särart och se till att det fungerar så bra som möjligt.

Den 7 januari kommer Sofia Hellberg att kliva in på sitt nya kontor i Partille. Vad första uppgiften blir har hon redan klart för sig.

– Det allra första blir att lära känna organisationen ordentligt för att sedan kunna identifiera vilka områden som behöver utvecklas. Det ska verkligen bli jättespännande att få lära känna förvaltningen och kommunen, säger hon.