• Bild: JONNA ANDERSSON
    VÄLBESÖKT. Samlingsutställningen på Slottet i Partille var välbesökt under årets upplaga av Konstrikets konstrunda.
  • FÅNGADE INTRESSE. Många besökare fastnade för Olga Makarovas art dolls. Här betraktar Christina Andersson och barnbarnet Lycke skulpturen föreställande Astrid Lindgren.
  • Art dolls. Olga Makarovas skulptur av Astrid Lindgren.
  • LYCKAD DEBUT. Olga Makarova deltog för första gången på Konstrikets konstrunda i helgen. Hennes art dolls lockade många besökare till ateljén i Lexby. "Alla har varit så positiva och sagt att mina dockor är fantastiska", säger en väldigt glad Olga.
  • LYCKAD DEBUT. Olga Makarova deltog för första gången på Konstrikets konstrunda i helgen. Hennes art dolls lockade många besökare till ateljén i Lexby. "Alla har varit så positiva och sagt att mina dockor är fantastiska", säger en väldigt glad Olga.

Samlad konst lockade många

Kultur

Konstrikets konstrunda fortsätter att göra succé. Fredagens vernissage var i vanlig ordning en välbesökt tillställning och under helgen fortsatte folk att strömma till samlingsutställningen på Slottet i Partille.

I helgen öppnade Konstrikets konstnärer återigen sina ateljéer för besökare när den sjunde upplagan av förenings konstrunda gick av stapeln.

I år deltog 73 konstnärer från de fem kommunerna – Alingsås, Härryda, Lerum, Mölndal och Partille. Parallellt med konstrundan hölls som vanligt en samlingsutställning i Partille herrgård, även kallat Slottet, med verk från samtliga konstnärer.

Utställningen brukar locka många besökare och så även i år. När PT:s utsände tittar förbi under söndagen kryllar det av folk inne i lokalen.

En av dem som hittat dit är Göteborgaren Christina Andersson, som tillsammans med barnbarnet Lycke står och beundrar Olga Makarovas skulptur (art doll) av Astrid Lindgren.

– Den här var ju väldigt fin. Hon har verkligen lyckats fånga Astrid, säger Christina Andersson som inte är helt obekant med Konstrikets konstrunda.

– Jag har varit här en gång tidigare. Jag målar själv, framför allt akvarell, så det finns ett ganska stort konstintresse, berättar hon.

Vad tycker du om årets samlingsutställning?

– Jag tycker det är väldigt fint här och det är roligt med den här utställningen eftersom det är så mycket olika typer av konst. Det är många duktiga konstnärer, bra kvalité.

Kommer ni att fortsätta vidare och besöka någon av konstnärerna?

– I dag blir det bara det här. Vi har fullt upp med annat men annars hade jag åkt vidare, säger Christina Andersson.

Hela tiden fortsätter det att ramla in nya människor som med kartan i hand planerar sin rutt utifrån konstverken på väggarna.

Christina Andersson och Lycke är inte de enda som fattar tycke för Olga Makarovas art dolls. Trots att det är första gången hon deltar på konstrundan har många tagit sig från Slottet till ateljén i Lexby.

– Igår hade jag 71 besökare här, vilket var väldigt roligt. Alla har varit så positiva och sagt att mina dockor är fantastiska, säger en väldigt glad Olga.

Hon berättar att det är första gången hon deltar på konstrundan och att det varit ganska nervöst inför helgen.

– Jag kunde inte riktigt somna i fredags.

Olga Makarova är utbildad vid Ural State Academy of Architecture and Arts i Ryssland. Konstformen art dolls började hon med 2010.

– Jag bodde i Sundsvall på den tiden och arbetade som städerska. Jag letade efter något att pilla med på kvällarna när jag kom hem trött efter jobbet och började då göra figurer i lera. Till en början var det bara för mig själv. Jag är ju konstnär och ville göra något för själen, berättar Olga.

Hon var osäker på om konstformen, som fortfarande är lite ovanlig i Sverige, skulle gå hem hos en publik.

– Men det visade sig att folk tycker om det. Det finns ju en historia av slöjd och hantverk om man går lite tillbaka i tiden och det uppskattas kanske fortfarande.

Ja, det var många som var fascinerade av din Astrid Lindgren på Slottet.

– Den såldes faktiskt direkt. Innan vernissagen ens hade öppnat markerades den med en röd liten prick. Jag trodde inte att det var sant.