Bild: PARTILLE KOMMUN
Bäst företagsklimat i Västra Götaland. I tisdags fick kommunen ta emot pris för bästa företagsklimatet i Västra Götaland. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson och näringslivsansvarige Marieke Wolter fick äran att ta emot priset som delades ut av Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götalands län.

Partilles företagsklimat bäst i regionen

Partille

Partille har klättrat från 18:e till en åttonde plats i Svenskt näringslivs ranking av ­företagsklimatet i landets 290 kommuner. Partille är dessutom bäst i regionen.
– Jag är oerhört stolt över mina kollegor och det lokala näringslivet, säger Marieke Wolter, näringslivsansvarig i Partille kommun.

Partille kommun har bäst företagsklimat i Västra Götalandsregionen, det uppmärksammades med prisutdelning vid tisdagens sammanträde i kommunsstyrelsens arbetsutskott.

– Det är ett fantastiskt resultat och prestation av alla inblandade. Vi gläds åt framgången och över att nu ta klivet in på tio i topp-listan, säger Stefan Svensson, kommunstyrelsens ordförande i Partille.

Pokalen delades ut av ­Anna Gillek, regionchef Svenskt näringsliv Västra Götalands län. Och det var en mycket glad Marieke Wolter som tog emot den.

– Målet har varit att vi ska vara topp tio år 2020. Att hamna på topp tio-listan redan nu är helt galet, säger kommunens näringslivsansvarige, som passar på att hylla alla inblandade.

– Den här utmärkelsen är till oss allihop – politiker, tjänstemän och det lokala näringslivet. Det är något ­alla kan känna sig stolta över och därför har vi också ställt pokalen i vårt kundcenter så alla kan se den.

Gemensam målbild

Marieke Wolter tror att samarbetet mellan politiker, kommunala tjänstemän och det lokala näringslivet är nyckeln till den positiva utvecklingen av företagsklimatet och den största anledningen till att Partille nu placerar sig i topp.

– Vi har hittat en gemensam målbild och ett sätt att göra det tillsammans.

Hon får medhåll från Anna Gillek på Svenskt näringsliv.

– Det finns en samsyn mellan politiker och tjänstemän och det är en av Partilles styrkor.

Den gemensamma mål­bilden man har haft är att man ska nå topp tio i rankingen till 2020. För att nå dit har kommunen tillsammans med näringslivet tagit fram ett utvecklingsprogram #topp10till2020, som kommer att lanseras på Partille kommuns näringslivskväll den 13 november.

– Samtliga av kommunens förvaltningar finns representerade i gruppen som arbetat fram vad som ska vara med i programmet, berättar Marieke Wolter.

Hon betonar vikten av att hela den kommunala organisationen är med i arbetet.

– Alla måste förstå att de är en del av företagsklimatet.

Bättre service

Rankingen grundar sig på Svenskt näringslivs årliga enkät­undersökning där en fråga väger väldigt tungt – det sammanfattande omdömet.

– Där får Partille betyget bra, som enda kommun i ­Göteborgsregionen får man en fyra i betyg på en sexgradig skala. Företagarna tycker att dialogen med kommunen är bra och att man enkelt kan komma i kontakt med näringslivskontoret när man behöver. Som företagare är man alltid här och nu, säger Anna Gillek.

Att Partille nu når målet med två års marginal innebär inte att man slår sig till ro. Snarare ökar utvecklingstakten för att fortsätta ha ett företagsklimat i toppklass.

– Vi vet att det är svårt att behålla vår position för glädjande nog är de många kommuner som arbetar intensivt med näringslivsfrågor. I tisdags njöt jag mest av det vi åstadkommit men i dag gäller det att kavla upp ärmarna och titta på vilka områden som vi kan förbättra, säger Marieke Wolter.

Ett sådant område är servicen till de lokala företagen.

– Vi vill självklart förbättra oss inom alla områden men just servicen till företagen är en del där vi ser att vi har dippat. Där har vi en del åtgärder inplanerat i utvecklingsprogrammet men här måste vi också föra en dialog med näringslivet och se vilken typ av service de vill ha, säger Marieke Wolter.

På lite längre sikt finns även en uppdaterad näringslivsstrategi för Partille kommun på att-göra-listan.

– Flera av framtidens tillväxtutmaningar är gemensamma för Göteborgsregionen och kräver samarbete över kommungränserna. Därför utgår både vårt utvecklingsprogram och vår näringslivsstrategi från region­utmaningarna om kompetensförsörjning, attraktionskraft, infrastruktur och tillgänglighet, markberedskap och fysisk planering och företagsklimat, som identifieras i Göteborgs stads näringslivsstrategiska program, säger Marieke Wolter.