Partille okej på jämställdhet

Partille

I en fjärdedel av landets kommuner är andelen kvinnor i kommunfullmäktige under 40 procent efter valet. I Partille är andelen kvinnliga ledamöter är 41 procent, enligt statistik från Valmyndigheten som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

21 kvinnor och 30 män. Så ser fördelningen ut i kommunfullmäktige i Partille. Det är 41 procent kvinnor och 59 procent män, vilket kan jämföras med genomsnittet för landet som är 43 procent kvinnor och 57 procent män.

– Det finns forskning som pekar på antalets betydelse, hur viktigt det är att det inte är en stor majoritet åt ena hållet, att det inte är enkönad makt, för att då påverkar det besluten i en viss riktning, säger Anneli Häyren, jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I 214 kommuner, motsvarande tre fjärdedelar av alla kommuner, ligger andelen kvinnor i kommunfullmäktige på mellan 40 och 59 procent. Där placerar sig alltså Partille, men Anneli Häyren tycker inte att man ska vara nöjd förrän man når 50-50.

– 40 procent är visserligen inom 40-60-intervallet, men det är fortfarande en ganska låg andel. Det är den minsta gränsen för vad man kan tolerera, egentligen ska det ligga runt 50-50. Då kan man tänka att de tio procenten gör väl inte så stor skillnad, men det gör de faktiskt, när man ska försöka driva igenom saker, säger hon.