Laddar för årets konstrunda

Kultur

I helgen är det dags för Konstrikets årliga konstrunda. En av Partillekonstnärerna som öppnar sitt hem för besökare är tidigare elithandbollsspelaren Linnéa Frederiksen.
– Jag vill sprida glädje med min konst!

Konsten har egentligen alltid funnits med i Linnéa Frederiksens liv men det var först när hon lade handbollsskorna på hyllan som intresset fick utrymme att utvecklas på riktigt.

– Min mamma har målat ganska mycket så som barn testade jag på att måla med olja på somrarna, ­berättar Linnéa när PT:s utsände besöker henne i den lilla skaparverkstaden hemma på tomten i Sävedalen.

Hennes eget skapande tog fart på riktigt när hon bytte elitkarriären mot familjelivet.

– När jag var mammaledig pysslade jag mycket. Jag både sydde och pysslade med papper och betong. Själva målandet började jag med när jag fick förfrågan om att vara med på en julmarknad i Nösund. Då målade jag några jultavlor och sedan har det bara fortsatt, säger hon.

Nu deltar Linnéa för tredje gången på Konstrikets konstrunda, ett arrangemang som betyder mycket för henne som konstnär.

Viktigt möte

– Det är den stora grejen jag är med på som konstnär. Det betyder mycket just att man får möjlighet att visa upp sina tavlor. I dag visar man upp mycket av det man skapar på instagram och sociala medier men det är något annat för betraktaren att se det i verkligheten, men också för oss konstnärer att få träffa folk.

Linnéa berättar att många besökare under konstrundan är boende i närområdet som är nyfikna på det hon gör och därför kikar förbi när hon öppnar sitt hem.

– Men det kommer också många som är väldigt konstintresserade och det är roligt med mixen av människor.

För Linnéa har det gått väldigt bra på konstrundan tidigare år och hon hoppas givetvis att årets upp­laga ska ge samma resultat.

– Jag hoppas att det kommer mycket folk. Sen är det alltid kul att sälja lite tavlor och få uppmärksamhet.

Tavlor, kuddar och brickor

Just nu pågår de sista förberedelserna inför vernissaget. Förutom ett konstverk på samlingsutställningen på Slottet i Partille kommer Linnéa att ställa ut minst ett tiotal av sina tavlor i hemmet.

– Tidigare år har jag hållit till i vår carport, men i år testar jag att visa min konst i vårt stora, ljusa vardagsrum.

Förutom tavlor kommer Linnéa även visa upp några av sina andra produkter. Hon designar bland annat kuddar och brickor.

– Det är lättare för folk att ge bort en kudde eller en bricka än en tavla och det är också sådant som byts ut. Samtidigt är det billigare än tavlor och ett enkelt sätt att få in konst i hemmet.

Linnéa använder sig mestadels av akryl men blandar det med en del sprayfärg och akvarell.

– Jag börjar oftast med färgerna. Jag lägger färger på duken och sedan växer motivet fram. Jag älskar färger. Färg gör mig lycklig och det är det jag vill med min konst också. Att den ska göra folk glada och ge en bra känsla.

Inspiration och idéer hämtar Linnéa från allt möjligt i livet och det gör också att motiven varierar väldigt mycket.

– Jag gillar så mycket olika så jag har svårt att rikta in mig på något särskilt. Just nu blir det mest blommor och kvinnor. Men jag målar också små fåglar som är mer naivistiska, mer barnvänliga.

Hon utgår mycker från sitt skissblock när hon går in i skaparverkstaden.

– Jag sketchar mycket i skissblock, det är något som jag håller på med ganska mycket så jag utgår ofta från det när jag skapar motiv, berättar Linnéa.

När hon tänker tillbaka har hon alltid varit kreativ även om det varit lite si och så med utförandet. Bortsett från någon enstaka kurs är hon självlärd som konstnär.

– Samtidigt gillar jag inte när det är för perfekt så det gör kanske inte så mycket, säger hon med ett skratt.

Den som vill ta del av Linnéas konst har chansen mellan 11-18 både lördag och söndag. Adresser till konstnärerna som deltar i konstrundan finns på konstriket.se. Karta och folder finns även att hämta på Slottet i Partille.