Bild: LEIF LUNDVALL

Konstriket öppnar sig igen

Kultur

Till helgen är det dags för Konstrikets årliga konstrunda. Det är den sjunde i ordningen och totalt kommer 73 konstnärer att delta genom att öppna sina hem, ateljéer och verkstäder för besök.

Konstrundan genomförs första helgen i oktober varje år. Bakom evenemanget står föreningen Konstriket med medlemmar från fem kommuner – Alingsås, Lerum, Mölndal, Partille och Härryda.
Konstrundan inleds på fredag med vernissage för samlingsutställningen i Partille herrgård, även kallat Slottet, där verk av samtliga 73 deltagande konstnärer ställs ut.
– Alla konstnärer har medn en grej. Vid fredagens vernissage har man också chans att träffa oss konstnärer då de flesta brukar vara på plats, säger föreningens ordförande Guje Palm.
Själva konstrundan äger sedan rum under lördagen och söndagen. Då håller konstnärerna sina hem, ateljéer och verkstäder öppna för besök. Men det finns även chans att ta del av samlingsutställningen under hela helgen.
På konstriket.se hittar man en karta med alla konstnärerna så man kan göra upp en rutt.
– Kartan, eller foldern, finns även att hämta på samlingsutställningen på Slottet, som jag tycker är en väldigt bra utgångspunkt. Den finns också hos alla konstnärer om man vill börja där.
Vad betyder konstrundan för er konstnärer?
– Framför allt betyder det att vi får chans att synas. Det är det mest väsentliga enligt mig. Att vara konstnär är många gånger väldigt ensamt, många sitter hemma i sina verkstäder eller ateljéer. Under konstrundan får man chansen att träffa människor och visa upp det man gör. Det är trevligt, säger Guje Palm.
På kartan finns adresser och kontaktuppgifter till samtliga konstnärer som deltar i konstrundan. Man får dessutom ett litet smakprov av konstnärernas sätt att uttrycka sig.