Bild: Adam Andersson
Ny på posten. Andy Stewart har upplevt rugby i stora delar av världen. Nu är han i Partille för att utveckla Spartacus.

Kockyrket tog rugbytränaren jorden runt

Partille

Han har spelat rugby i Milano, Dubai, New York och Nya Zeeland, rest runt som kock och bland annat jobbat med den världskända tv-profilen Gordon Ramsay. Partille Tidning har träffat Andy Stewart, ny tränare för Partilleklubben Spartacus.

Det är tisdageftermiddag när Andy Stewart anländer till Lexby IP i god tid innan Spartacus träning. Klubben som han varit tränare för i drygt två månader. Han åker mer eller mindre direkt från sitt jobb som träslöjdslärare två dagar i veckan för att utveckla seniorlaget.

För egen del var det redan som sexåring som Andy Stewart hittade rugbyn. Han följde med en kompis på en träning i hemstaden Brighton i England där han är född och uppvuxen. Efter den träningen var han fast i sporten.

– De hade en form av simbassäng alldeles intill rugbyanläggningen som vi alla hoppade ned i efter träningarna. Man rymdes nog tio stycken i den. Jag tyckte det där var väldigt roligt och det var en anledning till att jag fortsatte, säger Andy Stewart.

Han fortsatte spela tillsammans med sina två bröder upp till han var 17 år. Det var då hans yrkesliv, som vi kommer in på senare, tog honom och rugbykarriären vidare i världen. Det blev inte minst spel i Barcelona, Milano, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Vilket är det bästa stället du spelat rugby på?

– År 2006 spelade jag i Dubai. Där har de en stor arena där det brukar spelas World Series. Jag tror att det var omkring ­25 000­-­30 000 människor på plats och det var en otroligt häftig upplevelse att få spela inför så många. Det var mäktigt. Som tränare har jag fått möjligheten att träna med Canterbury Crusaders som nog är det bästa laget i världen. Det var en upplevelse. Bara att prata rugby med de bästa spelarna i världen var väldigt kul, säger Stewart.

Så småningom hamnade Stewart i Sverige. Under sin tid i Barcelona träffade han en svensk tjej som han blev tillsammans med och valde därför att flytta. Det blev en lång sejour i Stockholm, först och främst som spelare, men efter att skador satte stopp för den karriären beslutade han sig för att övergå till tränarpositionen där han bland annat nått framgångar med U18-landslaget. Ett landslag han just nu tränar parallellt med Partilleklubben Spartacus.

”Precis börjat resan”

– Jag fick ett jobb i Borås så det blev att jag flyttade ned. Då kände både jag och Spartacus att det passade bra. Jag kände att jag ville träna ett seniorlag för det blir någonting annat och utveckling för mig. Det känns bra så här långt, men vi har precis börjat på den här resan. Det är mest fokus på nästa år, men jag tänkte att det var lika bra att börja redan nu lägga in de nya spelsystemen som jag vill ha.

Vad tror du att du kan göra med det här laget?

– Det är alltid upp till spelarna mest. Jag kan bara spegla vad de vill. Jag är säker på att de vill spela på högsta nivå i Sverige, men vi måste nog bygga upp skickligheten för det och det kan ta lite tid. Samtidigt skulle vi behöva lite fler spelare för att klara det, men här i väst i division 1 och division 2 tror jag att vi kan lyckas, säger Stewart.

Delar i sin filosofi som tränare har Andy Stewart fått från sitt tidigare arbetsliv. Redan från barnsben blev han väldigt intresserad av matlagning, mycket tack vare sin mormor och det tog honom in i kockyrket. Det var också som kock han reste runt till alla tidigare nämnda platser, inte minst arbetandes på olika båtar som kock. Under den resan fick han bland annat jobba med den världsberömde kocken och tv-profilen Gordon Ramsay.

– Det var under de två-tre åren jag var kock i England som jag bland annat jobbade med Gordon Ramsay, säger Stewart och fortsätter:

– Vi hade en regel i köket. Om du inte förstod första gången så förklarade jag inte tillräckligt. Om du inte förstod den andra gången så var det förmodligen för att du missförstod. Om du inte förstod den tredje gången så var du en jävla idiot. Det var ganska rakt och man lärde sig att man var tvungen att komma ihåg saker.

Snällare variant

Lite av det sättet att tänka, om än lite mildrare än det sistnämnda, har han med sig i tränarrollen.

– Jag skriker nästan aldrig vid planen, men kanske blir lite hetsig för att jag har passion för sporten. Men om spelarna inte förstår första, andra och tredje gången så är det okej, men blir det fler än så handlar det bara om slarv. Att du inte lägger tid och intresse för att förstå vad jag säger. Handlar det om att man verkligen inte förstår så får man hitta en annan väg att förklara på, säger Andy Stewart.

 

FAKTA
Andy Stewart
Ålder: 50 år.
yrke: Lärare.
Aktuell med: Rugbytränare för U18-landslaget och ny tränare för Paritilleklubben Spartacus.
Andy Stewart om:
– Gordon Ramsay
”Han är väldigt trevlig faktiskt. Det är mest i tv han är arg. Det var väldigt roligt att jobba med honom.
– Fördelarna med rugby
”Varje gång jag kommit till en ny stad så har jag bara behövt knacka på dörren till en rugbyklubb och sagt att jag ville vara med. Efter en träning har man 30 nya kompisar och behöver man hjälp med någonting så får man hjälpen. Det är väldigt lätt att komma in rugbyn”.
– Utmaningen med hans tränaruppdrag
”Vi är inte fotboll eller ishockey och har flera tusen spelare att välja mellan. Vi måste se till att alla som kommer till rugbyn får den träning de vill ha för att stanna kvar i sporten”.

  • Adam Andersson031-98 50 67