• Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON

”Jag vill beröra med min musik”

Partille

På lördag kliver hon upp på scenen i den andra deltävlingen i årets upplaga av Partillerocken. Inanna, eller Willhelmina Holmertz som hon egentligen heter, är årets enda lokala bidrag i tävlingen.

Willhelmina Holmertz är uppvuxen i Partille. Idag bor hon i Jonsered och går första året på estetiska pogrammet med inriktning musik på Partille gymnasium.

– Musiken har alltid funnits med. Jag har alltid lyssnat på musik och sjungit med. För mig har det alltid funnits någon typ av tröst i musiken, den har hjälpt en många gånger, säger Willhelmina.

Det var dock först för några år sedan som musikintresset verkligen tog fart.

– Tidigare hade jag sjungit på skolavslutningar och så men för drygt två år sedan började jag gå hos en sångpedagog på kulturskolan, berättar hon.

Coachningen av sångpedagogen och tiden på kulturskolan har gett mycket.

– Jag har blivit mer säker på det jag gör. Det har också blivit roligare eftersom jag fått bättre kontroll. Jag har lärt mig olika sångtekniker och jag har hittat min egen röst.

– Jag har även fått scenvana då vi får chans att visa upp det vi gör på kulturskolan.

Drömmen är att en dag kunna leva på musiken.

– Det är mitt mål, oavsett om det är som artist, låtskrivare eller något annat som till exempel lärare. Men kanske helst som artist, då kan man ju också skriva sina egna låtar och det är väldigt roligt att vara uppe på scenen och kommunicera med publiken.

Två egenskrivna låtar

Nu tar hon nästa steg mot den drömmen, för på lördag tävlar hon nämligen i Partillerocken och då med två egenskrivna låtar. Det är första musiken Willhelmina skrivit själv och allt började med en hiphop-workshop med stjärnproducenten Niklas Olovson.

– Han har hjälpt mig med hur man kommer igång och skriver en låt och han har även hjälpt mig att producera musiken.

Vad kan du säga om låtarna du tävlar med på lördag?

– Det är tre låtar, varav två egenskrivna och en cover. Den första låten är redan släppt och den heter Need you. Den handlar om hur man känner sig efter att ha blivit lämnad av sin partner.

Willhelmina berättar att hon oftast skriver utifrån självupplevda händelser och sina egna känslor.

– Som artist är jag nog väldigt öppen med känslor. När jag står på scenen vill jag förmdela en känsla. Jag har också fått höra att jag gör det bra, att många känner det jag vill försöka få fram med min musik.

Hennes andra egenskrivna låt fortsätter på kärlekstemat men är lite gladare än den första.

– Den heter Hold me closer och den handlar om känslorna när man precis träffat någon man gillar, nyförälskelsen.

Förutom sina egna låtar kommer Willhelmina att göra en egen tolkning av Rihannas Stay.

– Det som är lite speciellt med covers är att försöka göra den till sin egen. När vi lyssnar på musik gör vi alla egna tolkningar av text och musik och det är spännande att se hur det sedan kommer fram i en cover.

– Jag känner att jag har hittat min egen röst och att jag lyckats göra min egen version av låten.

Det är första gången hon tävlar i musiken men det är inget som gör henne nervös.

Alltid lite nervöst

– Jag känner mig säker i det jag ska göra på scenen och det känns bra. Sedan blir man alltid nervös när man ska upp påscenen. Hjärtat dunkar och man känner adrenalinet i kroppen, men det är en positiv nervositet för man vet samtidigt vad man ska göra och hur, säger hon.

Du har tagit artistnamnet Inanna, var kommer det ifrån?

– Jag ville ha ett artistnamn och jag har ofta kallats för Ina, de tre sista bokstäverna i mitt namn. Så jag tog helt enkelt mitt smeknamn och byggde på det lite, säger Willhelmina.

Är Inanna och Willhelmina samma person, eller spelar du en roll på scenen?

– Man kliver lite in i en roll när man står på scenen, men i mitt fall ligger den nära mitt vardagliga jag. Jag brukar tänka lite på vad jag säger när jag står på scenen och hur det kan påverka mig i vardagen. Till exempel om jag berättar om en händelse så nämner jag kanske inga namn.

Vad har du för mål på lördag?

– Jag har inga direkta mål för hur jag ska placera mig, det handlar mer om min egen känsla. När jag klivar av scenen vill jag känna att jag är nöjd med det jag gjort under kvällen. Sen är det en bonus om jag går vidare.