• Bilder: Adam Andersson
    Elma Tenbrandt.

Isbiten blir bara större och större

Konståkning

Hårt arbete ligger bakom, men det lönar sig. Partille Konståkningsklubbs egen tävling Isbiten cup bara fortsätter växa och lockade i år drygt 200 konståkare till Vallhamra ishall.

När Partille Tidning besöker Vallhamra ishall under söndagsförmiddagen avlöser konståkarna varandra på isen. Vid entrén står flera bord uppställda med försäljning och lotterier. Under fredagen jobbades det förbi midnatt med att få allting i ishallen i perfekt ordning inför tävlingen. Det börjar bli en allt större maskin nu, den ack så populära Isbiten cup som arrangeras av Partille Konståkningsklubb. I år har tävlingen lockat drygt 200 åkare vilket är en klar ökning från förra året.

– Det här är distriktets första C-tävling för säsongen och det gör att många vill vara med och prova sina nya program och kläder. Vi har blivit kända i Sverige för att vi kan göra en fantastisk tävling. Vi har bra försäljning och det är inte ofta sorgdekoration i C-tävlingar heller. Vi lägger ned mycket jobb, säger Imi Raabe, huvudtränare i Partille Konståkningsklubb.

Svenska konståkningsförbundet har ändrat reglerna och gjort så att man nu måste ansöka om att få arrangera en konståkningstävling och få den godkänd. Det har höjt kraven på klubbarna som vill arrangera.

”Ställer upp ideellt”

– Absolut. Det ställs höga krav på oss, men vi är en sådan klubb som har fantastisk styrelse och fantastiska föräldrar som ställer upp ideellt, säger Imi Raabe.

Är det just helheten som gör att ni fortsätter växa, tror du?

– Vi skriker efter tävlingar och folk vet att Partille Konståkningsklubb gör sitt absolut yttersta för att åkarna och tränarna ska vilja komma tillbaka.

Hemmaklubben hade i vanlig ordning med ett gäng åkare i tävlingen. Totalt handlade det om drygt 15 stycken som kom till start. En av dessa var Elma Tenbrandt. PT fick en pratstund med Partille KK-åkaren precis efter att hennes åk avslutats.

”Snabb rotation”

– Det gick bra, men det var på ett ställe jag fick en lite för snabb rotation. I övrigt är jag nöjd, säger Tenbrandt.

Hon har tävlat i Isbiten cup tidigare och berättar att det både finns fördelar och nackdelar med att tävla på hemmaplan.

– Det är ju roligt att åka och tävla hos andra klubbar för att få testa nya ishallar och så, men det är klart att det är skönt att få åka här hemma också, säger Tenbrandt.

Varför tror du att den här tävlingen är så populär?

– Det har nog mycket med Imi (Raabe) att göra. Han är ju en väldigt känd tränare i Sverige och många vill nog komma hit på grund av honom, säger Tenbrandt.

Det blir drygt fyra tävlingar per säsong och inte mindre än sex träningsdagar i veckan för Elma Tenbrandts del. Det stora målet är att avancera vidare från att vara C-åkare till att bli B-åkare.

”Ska landa axeln”

– Det som krävs är att jag ska landa axeln, vilket är ett och ett halvt varvs rotation. Jag tränar så mycket jag kan på det.

Siktar du ännu längre fram än till att bli B-åkare också?

– Just nu är det mitt mål, men när jag väl blir det så blickar jag ju framåt och sätter upp nya.

Isbiten cup blev lyckad även i år och det återstår att se om den fortsätter växa även framöver. Det finns det stor chans att hemmaklubben kommer göra.

– Vi har kö för att komma in till oss nu. Det är bristen på istider som gör att vi inte kan ta in fler just nu, säger Karin Merkell, tävlingsledare i Isbiten cup.

  • Adam Andersson031-98 50 67