Bild: JONNA ANDERSSON
INSAMLING. Jonseredsbon Lotta Cronander Lindh har startat en insamling till förmån för de flyktingar som fortsätter att strömma in till den grekiska ön Lesbos. "Hyllorna på Attika Warehouse är nästan tomma och situationen är akut inför vintern", säger hon.

Insamling ska fylla tomma förråd

Jonsered

När Jonseredsbon Lotta Cronander Lindh nåddes av uppgifter om att hjälporganisationers förråd på ön Lesbos gapar tomma inför vintern bestämde hon sig för att starta en insamling till förmån för de flyktingar som nu anländer till ön.
– Jag var tvungen att göra någonting kände jag.

Det var när Lotta Cronander Lindh via Instagramkontot @Eva2helpinghands nåddes av uppgifter om att förråden med förnödenheter till flyktingarna gapar nära på tomma som hon bestämde sig för att agera.

– Jag kunde inte längre blunda för rapporterna som nådde mig kring situationen i Grekland. Människor från krigets Syrien fortsätter att fly över havet i osäkra båtar och de anländer till Grekland utan några tillhörigheter, ägandes endast de kläder de har på kroppen. Samtidigt står förråden med förnödenheter tomma och situationen är akut inför vintern, säger Lotta Cronander Lindh.

Attika Warehouse

Lotta kände att hon inte längre kunde sitta här hemma och inte göra någonting. Så tillsammans med tre andra kvinnor startade hon insamlingen Alla kan vi bidraga!

– Insamlingen pågår fram till den 12 oktober och efter det kommer vi att skicka ner det vi fått in till Attika Ware­house på ön Lesbos, säger Lotta.

Attika Warehouse tar emot stora leveranser av förnödenheter och sköter sedan distributionen till olika organisationer på plats.

När Lotta tillsammans med Karin Wetterlundh, Annette Hedlund och Therese Ekman Grip startade insamling utgick de från Attikas lista på saker som de är i akut behov av.

– De behöver bland annat hygien- och sanitetsartiklar, blöjor, underkläder och vinterkläder, berättar Lotta.

Kvinnorna vädjar nu till personer i sin omgivning att hjälpa dem att samla dels dessa förnödenheter men också pengar till transporten.

– Alla berördes vi på ett eller annat sätt av bilderna och rapporterna kring de livsfarliga resorna i dåliga båtar över Medelhavet från 2015. Skillnaden i dag är att vi inte längre ser dessa bilder i nyheterna, även om situationen fortsätter att vara minst sagt katastrofal, säger Lotta och fortsätter:

– Vi kan inte göra något åt resan de här människorna tvingas gå igenom men vi kan se till att kvinnorna inte går utan mensskydd, att det finns tvål att tvätta sig med och kläder som värmer.

Bidrag till transport

De har satt som mål att få in 20 000 kronor för att kunna skicka ned sin hjälptransport till Lesbos.

– Vi har i nuläget fått in nästan 13 000 kronor och Ica Maxi Partille kommer att sponsra oss med lastpallar. Vår första transport kommer ske med hjälp av ett företag som heter Xpress flytt, berättar Lotta.

All information om insamlingen finns på insamlingens evenemangssida på Facebook – Alla kan vi bidraga!