Bild: Magnus Egger
Hoppas på ny succé. Förra årets debutupplaga blev en folkfest. Nu vill Icebug och Jonsereds IF fortsätta utveckla Backyard Trail.

Icebug Backyard Trial vill locka bredden

Terränglöpning

Deltagarantalet ser ut att minst nå fjolårets fina siffra. Nu laddar Icebug i samarbete med Jonsereds IF för en ny upplaga av succéloppet Backyard Trail.

Det var förra året som Icebug kontaktade Jonsereds IF för ett samarbete kring att arrangera ett terränglopp i anslutning till Icebugs lokaler i Jonsered.

– Vi gör ju jättemånga egna event. Vi började med Winter run och när vi skulle flytta hit till Jonsered så visste vi att här skulle vi ha ett lopp. Det första vi gjorde då för att få en lokal förankring och få tillbaka pengarna till idrotten var att kontakta Jonsereds IF, säger Jonas Svengård, Race och event manager på Icebug.

Från Jonsereds sida var man inte alls sena att hoppa på utmaningen att arrangera ett terränglopp.

”Kändes klockrent”

– När vi fick frågan så kändes det ju klockrent. Då visste vi kanske inte riktigt vad vi kunde förvänta oss från Jonsereds sida medans Icebug har lång erfarenhet av detta. Samtidigt så var det ny spelplan och nytt område så vi blev glatt överraskade när det kom drygt 600 löpare, säger Kalle Jung, ordförande i Jonsereds IF.

På lördag den 21 oktober är det dags för den andra upplagan av loppet. Då gör fjolårssuccén en återkomst och att döma av anmälningarna som strömmat in hittills kommer det bli en liknande folkfest i år, om inte ännu större.

– Vi har aldrig diskuterat i termer av hur många som kommer utan det ska vara ett bra lopp oavsett om det är 100 eller 700 som springer, men samtidigt är det ju kul att intresset är så stort, ­säger Kalle Jung om prognosen som pekar mot att deltagarantalet kommer landa mellan 600 och 800 löpare.

Testat banan

När Partille Tidning träffar Jonas Svengård och Kalle Jung i Icebugs lokal i Jonsered har Svengård precis avklarat ett löppass på en av slingorna som kommer springas under Backyard Trail. Det kommer bli ett spår på tre kilometer, ett spår på åtta kilometer och en slinga på 16 kilometer.

– Vi har gjort om banorna litegrann. Vi sprang på ett par känsliga områden förra året så vi har dragit om och får lite mer skog och lite mer varierat nu. Det är väldigt lite grus och asfalt. Banan är otroligt fin. Jag sprang nyss åtta kilometersslingan och den är på sina ställen lite utmanande, men väldigt fin, säger Svengård.

Vilken målgrupp riktar ni er mot med det här loppet?

– Vi försöker alltid vara väldigt breda. Vi tycker alltid att det är kul när 70-åringar kommer och vandrar eller att vi har barnfamiljer här. Det kommer alltid några snabba löpare, men vi riktar oss aldrig till dem. Det är kul om de kommer, men vi lägger inga resurser på det. Vi vill ha en stor bredd och siktar på motionären, säger Jonas Svengård.

Att göra ett så pass bra lopp att man på lång sikt kan locka ännu större bredd och fler löpare finns det möjligheter till.

– Vi lärde oss mycket förra året. Det som är bra är att det finns en idrottsanläggning alldeles intill med parkeringar och omklädningsrum. Logistiskt löste vid det fantastiskt bra och det finns absolut utrymme att växa, säger Kalle Jung.

  • Adam Andersson031-98 50 67