• Bild: Privat
    Fotografen. Natalia Medina.
  • Bild: Natalia Medina

Ett ögonblick i boxningsringen

Kultur

Många ser kanske boxning som en våldsam och kontroversiell sport. Men det finns mer till det än så menar Natalia Medina. Just nu finns hennes fotoserier från boxningsvärlden i Uruguay att beskåda i Kulturum.

Natalia Medina är uppvuxen i Sävedalen men bor i dag i Stockholm. Just nu gör hon dock ett gästspel på den gamla hemorten då hennes foton ställs ut i Kulutrums foajé under hela oktober.

I två fotoserier tagna under 2016 visar hon de mest intensiva ögonblicken i boxningsringen.

– Pappa är från Uruguay och jag ville prova på att bo där under en längre tid, för att upplava vardagen och inte bara vara där på semester, säger Natalia Medina och berättar att den möjligheten dök upp 2016.

– Jag hade börjat boxas i Sverige och när jag kom till Uruguay fanns det en klubb i närheten av in bostad så jag började helt enkelt där.

Efter ett tag började hon fotografera och följa några av killarna i klubben.

– De höll på att träna inför de olympiska spelen och första fotoserien visar deras resa. Det är framför allt foton från en klubbtävling som de hade för att samla in pengar för att kunna ta sig till OS, berättar Natalia.

Den andra serien visar en kvinna och hennes väg till­baka mot proffsboxningen efter barnafödande.

– Det är hennes comeback efter mammaledigheten. Jag följer hennes fram till den första matchen efter det. Boxning på den nivån är väldigt krävande och det är en stor grej att komma tillbaka till den nivån efter att ha fött barn.

Natalia Medina har tidigare ställt ut sina fotoserier på AIF Boxning i Stockholm men letade nu efter en plats att hänge dem under en längre period och då föll lotten på Kulturum.

– Jag hade frågat på en rad olika ställen i Stockholm men boxning är tydligen fortfarande lite kontroversiellt, för våldsamt. Men när mamma tipsade om Kulturum frågade jag kommunen och de nappade direkt, berättar Natalia.

För henne är boxningen mycket mer än en våldsam sport.

– Idrottsmentaliteten och gemenskapen finns även inom boxningen. I Uruguay är den väldigt folklig och jag ville visa mer det och gemenskapen och värmen som finns mellan de som tränar ihop men också mellan motståndare och till domare.

Till vardags arbetar Natalia som bildredaktör, fotograf och layoutare på tidningen Offensiv. Och i grunden är hon dokumentärfilmare.

– Jag tycker om att visa människor och att berätta en historia. Bilderna jag ställer ut kan man titta på var och en för sig men jag tycker att de gör sig bäst ihop. Som en serie, så man får hela historien.

Utställningen pågår under hela oktober och går att besöka under Kulutrums ­öppettider.