En tidigare Miss

Krönikor

En kall och blåsig höstdag i Visby 1997 ringer jag upp min mamma för att berätta att jag är den nya ”Fröken Gotland”. Hur sjutton ska jag förklara det här tänkte jag när signalerna i den fasta telefonen gick fram.
Miss Gotland eller Fröken Gotland som det hette var en deltävling till den årliga nationella skönhetstävlingen Fröken Sverige. I de lokala tävlingarna utsågs 28 tjejer från vårt avlånga land för att sedan utse den utav dessa som skulle representera Sverige i Miss Universum. På den här tiden var detta ett stort spektakel med tidningen Veckorevyn i spetsen och med TV & radio bevakning.
För mig var det ett spontant infall att söka. Jag och en vän gick i Visby och blev tillfrågade om att delta i kvällens audition som skulle ske på det fina stadshotellet. Det lät både kul och spännande. Vi gick dit mest för gratis snittar i fashionabla lokaler och med celebra människor på plats. Det blev en total överraskning, även för mig som sedan gick och vann. Ingen visste ens att jag hade sökt, knappt jag själv.
Allt skedde sedan väldigt snabbt. Efter kröning med krona och sidenband och lokalfotografernas blixtar lämnar jag chockad hotellet där tävlingen varit. Klockan var närmare midnatt och tänkte att det är bäst jag ringer hem så inte föräldrarna får chock när de slår upp morgontidningen dagen därpå.
Jag skulle nu bland annat resa till Dubai med detsamma och detta trots en pågående krävande skolgång på gymnasiet. Men som jag nämnt tidigare stöttade mina föräldrar mig även här i mitt spontana och vågade beslut och såg till att jag var rustad för det som väntade mig det närmaste året i form av åtaganden och officiella händelser.
Idag är detta är preskriberat och något jag kan se tillbaka på med glimten i ögat, men så enkelt var det inte. Det var laddat med massvis med oro och höga krav på mig själv. Jag var den yngsta deltagaren det året och med facit i hand var jag alldeles för ung. Jag blev en offentlig person på lilla ön och det var inte helt lätt att återgå till gymnasiet och den hårda miljön som fanns där. Jag minns att jag flera gånger ångrade att jag hade halkat in på den där tävlingen. Men nu tjugo år senare såhär i efterhand tycker jag inte att det var ett misstag, det är ju ändå få förunnat som fått vara en miss, med krona och allt.

Malin Levin