Bild: JONNA ANDERSSON

Bjuder in till Dylan-dag

Partille

Playin’ Prayers musikgudstjänster har gjort succé och ensemblen har fyllt kyrkorna i väst. Till helgen gästar de Partille församlingen och bjuder då på inte mindre än två framträdanden.

– Det blir en riktig Dylan-dag kan man säga. På dagen blir det temamässa med ett urval av Bob Dylans låtar och på kvällen blir det en musikgudstjänst där vi mer gör en kronologisk vandring genom hans liv, säger Andreas Thalenius, präst i Lindome kyrka.

De populära musikgudstjänsterna fick sin början när Bob Dylan 2016 tilldelades Nobelpriset i litteratur.

– Många ifrågasatte att Dylan fick priset och vi tänkte att vi skulle visa hur mycket han har gjort och att han faktiskt förtjänade det, säger Michael Ardenheim, som även han jobbade i Lindome kyrka under den här perioden.

Kollegorna hade länge pratat om att göra en musikgudstjänst och nu fick de chansen. De började spåna på ett upplägg och kom fram till att de skulle göra Dylan på svenska.

– Vi såg att vi kunde bygga hela gudstjänsten runt hans texter och hans liv. Vi knyter ihop musiken med samtal kring texterna och berättelser om hur han själv brottats med sin tro och sina tvivel, berättar Andreas Thalenius.

För att få till det musikaliska behövde de vara fler. Först anslöt ­gitarristen Olof Andersson, som spelat tillsammans med Michael i många, många år. Sedan började jakten på en pianist.

– Då fick jag ett tips om Gugge från en bekant, berättar Michael.

Drog fullt hus

Gunnar ”Gugge” Hultman befann sig just då i Sydafrika men det hindrade honom inte från att hoppa på projektet.

– Jag tackade ja direkt. Sedan hade jag två veckor på mig att öva in låtarna men jag har alltid gillat utmaningar, skrattar han.

Det hela landade i en Dylangudstjänst som drog fullt hus direkt. ­Efter den första framgången gjorde Playin’ Prayers en liknande musikgudstjänst om Johnny Cash. Och förfrågningarna började ramla in från andra kyrkor.

– Vi hade inga förväntningar innan och hade aldrig kunnat föreställa oss att responsen skulle bli som den blev, säger Andreas Thalenius.

Att de lyckas fylla kyrkorna de spelat i hittills tror gruppen beror på att musiken lockar en bredare publik och fungerar som en dörröppnare för dem som inte brukar gå i kyrkan. 

Tid för reflektion

– Här får publiken en koppling till kyrkan och tron genom en person de känner till. För en del är det kanske lättare att relatera till Dylan och Cash, de har inte varit några änglar genom sina liv men de har ändå haft sin tro, säger Olof Andersson.

Men musiken är inte allt. Gruppen vill att besökaren utöver den musikaliska upplevelsen ska få med sig något mer.

– Vi reflekterar över texterna. Musik är inte bara underhållning. Musik är ett otroligt redskap för att öppna folks ögon och öron. Vilket Dylan gör med sina otroliga texter. Jag hoppas att det kan få folk att reflektera över vilka frågor vi står inför idag, säger Andreas Thalenius.

På söndag har turen alltså kommit till Svenska kyrkan i Partille. Något som betyder lite xtra för en av gruppens medlemmar.

– Partille är min hemförsamling. Jag är också kyrkvärd i församlingen så det blir speciellt att få spela där, säger Gugge Hultman.

Efter det väntar ett nytt projekt som gruppen nu börjat skissa på. Temat denna gången är This land is your land, en av USA:s mest välkända folksånger skriven av Woody Guthrie 1940.

– Den här gången kommer kommer det att vara musik från Amerikas historia och framför allt södern, med låtar som When Johnny come marching home och Dixie’s land. De blir fängslande historier om nybyggarna och slavarna i Amerika. Om inbördeskriget, både det förfärliga och det ärofylda i det. Musiken är musik som betydde mycket under den tiden, berättar Andreas Thalenius.

– Det är inte bara en del av den amerikanska historian, det är en del av vår berättelse också genom alla svenskar som emigrerade dit och hur musiken och historien påverkar oss här fortfarande, säger Michael Ardenheim.