• Bilder: Adam Andersson
    Detaljer. Vivianne Rosqvist har satt färg på väggarna i ett bostadshus på Brattåskärrsvägen. En vilja hon har är att betraktaren ska upptäcka nya saker i hennes målningar ju längre man tittar på dem.

”Vi behöver fantasi för att överleva”

Kultur

Efter tre ­lediga dagar på hela sommaren, tidiga mornar och sena kvällar är allting klar. Den internationellt framgångsrika konstnären Vivianne Rosqvist har nu sina verk på väggarna i ett trapphus på ­Brattåskärrsvägen
i Sävedalen.

”För mig är träd väldigt djupt symboliskt med de djupa rötterna, kronan högt upp i himlen och att många träd har funnits i flera hundra år. Att de dessutom behövs för att vi ska överleva på vår jord gör att det finns något fantastiskt. Sedan är alla träd olika, precis som oss människor”, berättar Vivianne Rosqvist när hissen plingat på våning sex i höghuset på Brattåskärrsvägen.

Det var vid årsskiftet som den välkände och internationellt etablerade konstnären fick förfrågan från bostadsrättsföreningen som äger lägenhetshusen på Brattåskärrsvägen. Uppdraget var att pryda väggarna i två trappuppgångar med hennes målningar. Efter att ha visat upp lite skisser för konstgruppen som inte alls var likadana som de faktiska målningarna blev, men ändå en fingervisning mot hennes sätt att måla.

Högklackade skor

– Något annat vi behöver för att överleva är fantasi. När jag tittar på träd eller former så ser jag någonting som går att förstärka. Då kan det bli ett sådant här träd där grenarna förvandlas till fåglar och så. Jag använder fantasi och starka färger. Jag vill också att man ska se nya saker ju längre man tittar, säger Rosqvist.

Inget träd är det andra likt på någon av våningarna. Intill eller för all del i träden finns också ”varelser” som Rosqvist själv kallar dem. Det är inte helt ovanligt att de bär högklackade skor, vilket påminner henne om hennes egen mormor. Hon berättar också att hon målade mer verklighetsbaserat i yngre dagar, men ju äldre hon blivit desto mer har fantasin fått flöda.

Ställer ut på Slottet

Att måla väggar i trapphus känns inte som ett så vanligt uppdrag, eller?

– Nej, förr i tiden gjorde man så här oftare, men numera är det inte alls lika vanligt. För min del får jag vara mer försiktig än i vanliga fall då jag kan skvätta mer och blir det fel kan jag alltid måla över. Nu var jag tvungen att vara väldigt noga.

Vivianne Rosqvist har snart ett av sina många internationella uppdrag att genomföra. Den här gången bär det av till Tyskland, men innan dess är Slottet i Partille hennes arbetsplats. I helgen ställer Rosqvist ut sina verk på Slottet för andra gången. Första gången var 2014.

– Det är en fantastiskt kämpande konstförening som är beroende av Partilleborna. De är eldsjälar som brinner för konsten och är duktiga på att hitta många olika uttryck. Vissa är lite äldre, men de är unga i sinnet. De ska ni vara rädda om, säger Vivianne Rosqvist.

  • Adam Andersson031-98 50 67