Bild: Adam Andersson
Ledare. Jonathan Edvardsson och Linnea Pettersson ska leda Sävehof till toppsäsonger.

Unga kaptensduon ska leda Sävehof

Handboll

Deras gemensamma ålder är inte äldre än 44 år, men redan nu har de intagit kaptensrollen. Nu berättar Sävehofs Jonathan Edvardsson och Linnea Pettersson för Partille Tidning om vad som gjort dem till ledare för sina lag.

Fram till den förra säsongen bars Sävehofdamernas kaptensbindel av Elin Enhörning, men inför densamma adresserade 27-åringen att hon ville avsluta sin aktiva handbollskarriär. Lagkaptensrollen var tvungen att gå vidare och när den dåvarande Sävehoftränaren skulle göra sitt val föll det på Linnea Pettersson.

– ”Sigge” kom fram till mig på en träning och sa att de hade bestämt att jag skulle vara lagkapten om jag själv ville det. Jag blev ändå lite chockad. Jag har ju varit med i något år, men det fanns ju flera som varit med mycket längre så jag trodde nog kanske inte att det skulle bli jag. Det kändes ändå väldigt roligt såklart. Det är väldigt ärofyllt att få vara kapten i ett lag som Sävehof, säger Linnea Pettersson.

Var lagkapten någonting som du sett dig själv bli?

– Jag har varit kapten i juniorlagen som jag spelat i. Jag tror det har att göra med att jag är en pådrivare och har mycket energi på träningarna. Det var nog främst mitt försvarsspel och min inställning där som gjorde att jag blev det.

Så din ledarstil handlar mycket om att visa vägen och gå i bräschen för de andra?

– Ja, det skulle jag nog säga. Jag är en pådrivare och har både höga krav på mig själv, men också på min omgivning. Att det blev jag i Sävehof tror jag också har att göra med att jag var ganska mycket med de äldre, men också med de yngre, säger 23-åringen.

Svängig säsong

Linnea Petterssons första säsong som lagkapten i Sävehofs a-lag blev en speciell sådan. Laget gick igenom en väldigt tuff period under hösten för att i slutet på säsongen vända totalt och till slut stå som svenska mästare. Nu har en ny säsong precis startat och Pettersson ser fram emot vad som komma skall.

– Det känns jättespännande. Jag tycker vi är en sjukt skön grupp och vi är några stycken som har ett par år ihop. Vi har högt till tak och vi kan hylla varandra också. Det kommer bli en rolig säsong, säger Linnea Pettersson.

Yngst i ligan

Som 21-åring är Jonathan Edvardsson den svenska högstaligans yngste lagkapten. Niometers-spelaren som spenderat hela sin karriär i Sävehof fick en liten mjukstart på kaptensrollen redan förra säsongen.

– Det började när Joakim (Larsson) skadade sig. Då fick jag frågan om att hoppa in och bli kapten istället för honom. Sedan tyckte nog ledarna att det kändes bra och så fick jag fortsätta. Inför den här säsongen fick jag frågan igen och det känns verkligen superärofyllt. Att personligen få göra resan från handbollsskolan till att bli lagkapten för a-laget känns hur stort som helst och jag sporras verkligen av den utmaningen, säger Jonathan Edvardsson.

Med kaptensrollen följer en del uppdrag utanför planen. Bland annat kan det röra sig om att representera laget i olika handbollsskolor eller ta ett större ansvar mot media, men Jonathan Edvardsson är väldigt noga med just en sak i sin roll.

”Tror på filosofin”

– Jag försöker vara mig själv och sedan växa in i kaptensrollen. Jag tror på filosofin att jag blivit kapten för att jag är den jag är och jag försöker väl egentligen bara anamma de sidorna hos mig själv ännu mer, säger Edvardsson.

Hur känner du kring att du fick frågan så ung?

– Visst, jämfört med andra så är jag kanske i en ung ålder för att vara lagkapten, men jag tycker bara att det är roligt. Det är tidigt, men som sagt så är jag bara mig själv och jag tror att det går bra (skratt).

Hur känner du inför fortsättningen av säsongen?

– Vi har jobbat mycket med att vi som lag ska bli en enhet. Vi ska spela tillsammans och på det sättet vinna matcher och det är något som vi jobbar på hela tiden. Givetvis vill man vinna varenda match, men vi har verkligen valt att fokusera på prestationen vid varje tillfälle. Visst kan man vilja vinna serien, men just nu ser vi inte långsiktigt utan går verkligen efter klyschan att ta en match i taget och där göra en så bra prestation som möjligt, säger Jonathan Edvardsson.

Under onsdagskvällen spelade Sävehofs herrar hemmamatch mot Alingsås. Den matchen spelades dessvärre efter den här tidningens pressläggning, men texter och bilder från den matchen finns på www.partilletidning.se.

  • Adam Andersson031-98 50 67