• Bild: ADAM ANDERSSON
    PÅ EGNA BEN. Just nu deltar Partilles mellanstadielever i utmaningen På egna ben. Ivar Kern, Emil Skepp, Pontus Silverbåge, Viktor Nilsson och Hjalmar Arvidsson i klass 5D har siktet inställt på att ta hem segern.
  • Bild: ADAM ANDERSSON

Tar sig till skolan på egna ben

Sävedalen

På egna ben är en utmaning för mellanstadieelever som handlar om att ta sig till skolan utan bilskjuts av föräldrar. Klass 5D på Vallhamra skola är en av klasserna från Partille som deltar i tävlingen och siktet är inställt på seger.
– Vi är vinnarskallar, klart vi vinner, ­säger Viktor Nilsson.

Det är onsdag morgon och PT:s utsända möter upp fem elever från klass 5D på Vallhamra skola vid Ansgarskyrkan i Sävedalen. Elevernas uppdrag är att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt. Först på plats är Hjalmar Arvidsson. För honom gör utmaningen ingen skillnad, han cyklar nämligen till skolan varje dag.

– Det har jag gjort i två år nu och under hela den tiden har jag bara hoppat att cykla sju dagar, säger han stolt.

För Hjalmars del är det cykelbana hela vägen från hemmet till skolan och dörr till dörr tar det ungefär en kvart. Att han började cykla till skolan beror på föräldrarna, men det var inte en uppmaning från dem.

– Jag ville inte komma för sent, så jag började cykla i stället för att åka bil, berättar han.

Har gått sedan starten

Efter en stund ansluter fyra av Hjalmars klasskamrater, Pontus Silverbåge, Ivar Kern, Viktor Nilsson och Emil Skepp. Även de är vana vid att ta sig till skolan på egen hand.

– Vi har gått hela tiden sen vi började förskoleklass, ­säger Pontus Silverbåge.

– Från början gick vi alla fyra men de där två var så långsamma så nu går bara jag och Emil, säger Viktor Nilsson och nickar mot Ivar och Pontus.

Killarna bor nära skolan så promenaden tar bara fem minuter, eller tio då för Ivar och Pontus, berättar Viktor med ett skratt.

Utmaningen, som anordnas av Hållbart resande väst, är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Förstapris i Partille är ett besök på Leos lekland för hela klassen, något som grabbarna spetsat in sig på.

– Vi ligger etta just nu och det är klart att vi vill vinna det, säger Pontus Silverbåge.

Kompisarna konstaterar att de alla är vinnarskallar och att klassen självklart kommer att ta hem segern.

– Vi vinner, vi är bäst, säger Viktor självsäkert.

Att ta sig till skolan på egna ben ger poäng men klasserna har också chans att samla på sig extrapoäng genom olika övningar där eleverna samtidigt samlar på sig mängder av värdefull kunskap om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Gångvägen kryllar av skolbarn, både de som går själva och de som har sällskap av föräldrar.

Promenaden till Vallhamra skola går snabbt trots att grabbarna hela tiden pratar och skämtar med varandra.

 Går det alltid så här snabbt eller fastnar ni ibland efter vägen?

– Oftast går det snabbt. Vi brukar i alla fall komma i tid, säger Ivar Kern.

På Vallhamra skola deltar alla klasser i årskurs fyra och fem. Det finns flera anledningar till att skolan valt att delta i utmaningen och att det är just fyrorna och femmorna som är med.

”Sammansvetsande”

– Det är lättare att sätta goda vanor från början, då har man med sig det när man blir äldre, säger Sara Eriksson, klassföreståndare för 5D på Vallhamra skola.

– Utamningen är bra både ur miljö- och hälsosynpunkt. Det faller dels inom ämnet idrott- och hälsa men det handlar också om hållbar­utveckling och skolans roll att fostra goda medborgare. Det är också sammansvetsande att klassen gör det som ett lag och eleverna är väldigt taggade, berättar hon.

I Partille deltar totalt 30 klasser och 739 elever. Utamningen pågår till och med vecka 41 och efter det kommer vinnarna att koras. Förstapris är alltså en utflykt till Leos lekland i Partille, andrapris är ett besök på Klätterlabbet i Partille och tredjepris ett besök på Partille bowling i arenan. Klasserna har dessutom chansen att varje vecka vinna etappriser i form av två lådor med rastleksaker, dessa lottas ut.