• Bilder: Adam Andersson
    Mästerverk. Jonathan Sendborn Pohlin skapade graffititävlor under workshopen i Partille.
  • Instruerade. Adam Algottsson visade först upp sina egna färdigheter och berättade sedan för besökarna om sin resa inom graffitikonsten.

Skapade konst med graffiti

Partille

I början utövade han det olagligt, men efter att han åkte fast kom vändningen. Nu får Adam Algotsson uppdrag i såväl Sverige som utomlands och under tisdagskvällen var graffitikonstnären höstens första ”Wow” och höll kulturworkshop i Partille.

Projektet som kallas ”Wow” har pågått i Partille under flera års tid. Det går ut på att skapa oväntad kultur i vardagen. Hittills har det varit allt från eldshower till körer utanför apoteket.

– Hela tanken med det är att man ska få en ”åh, vad är det här-känsla”, säger Maria Dahl, kultursamordnare i kommunen.

Under höstens första Wow bjöds Adam Algotsson in. Algotsson är graffitikonstnär från Borås och under tisdagseftermiddagen stod han utanför Kulturum och visade upp sina färdigheter inom graffitimålning. Efter det hölls även en kulturworkshop nere i stadsparken där allmänheten bjöds in för att testa graffitimålning.

– Det är första gången vi gör det och det har verkligen varit jättekul. Det är så många som bara varit här och sedan sett oss och kommit hit och målat, säger Maria Dahl.

Två stycken som bara umgicks i stadsparken och av en slump fick syn på workshopen var Endi och Gzim Bunjaku. Båda två tog tillfället i akt att för första gången testa graffitimålning.

– Det var kul att få vara lite krea- tiv och även ta med sig någonting hem. Det var roligt. Vi såg vår fritidslärare här och gick hit och blev erbjudna att testa, säger Endi Bunjaku.

Hur var det att måla med graffiti?

– Det var kul att bara få göra vad man ville och vara lite fri. Det är alltid kul att prova på nya grejer, säger Gzim Bunjaku.

Huvudpersonen själv, Adam Algotsson, var också väldigt nöjd med hur eftermiddagen och kvällen utspelade sig. För egen del avlöser konstnärsuppdragen varandra för stunden. Både i Sverige, men även utomlands. Hans resa började däremot betydligt krokigare.

– Först började det ju med brottslighet. Det gör det nästan alltid. Jag började umgås med lite skate:are och följde sedan med och målade. Jag har målat sedan jag var liten så det blev naturligt för mig. Jag tittade efter så att ingen såg mig och sedan började jag måla. Jag blev ”hooked” direkt, säger Algotsson.

Till slut blev han tagen av polisen för sina graffitimålningar på allmänna platser, vilket skulle bli vändpunkten för honom. En kort tid efter att han ertappades fick han nämligen sitt första konstnärsjobb och det var inte vem som helst som anlitade honom.

– Det var polisen som tog fast mig som gav mig jobbet. Det var rätt coolt. Sedan fick jag mer beställningar. Jag har varit på gym, restauranger, reklambyråer, spotify, ett hotell i Berlin, utställningar och lite andra ställen och målat, säger Algotsson.

 Vad inspireras du av när du målar?

– Musik och min känsla i nuet. När jag har kort tid på mig som nu så gör jag gärna abstrakt och bara följer stunden, säger Adam Algotsson.

  • Adam Andersson031-98 50 67