• Bild: JENNY FÖRANDER
  SVÅRT VAL. Ann-Charlotte Leidefors har lyssnat till valdebatterna men tycker det är svårt att se var gränserna går mellan partierna. Skolan och förskolan är de lokala frågorna hon tycker är viktigast.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  EN PLIKT ATT RÖSTA. Peter Gustavsson tyckte det var extra viktigt att rösta i år i och med att det är så turbulent i politiken.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  VALARBETARE. Christer och Gun Sjögren delade ut valsedlar åt Sverigedemokraterna och såg fram emot kvällens valvaka i Göteborg.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  MISSNÖJD. Joanna Prisecaru, här med familjen, gillar inte den nuvarande regeringen och tyckte det viktigaste var att de inte får fortsätta styra.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  NY I POLITIKEN. Turan Aliyev fick vänta sex år på uppehållstillstånd i Sverige, vilket han ser som förlorad tid då han inte kunnat bidra till samhället. Nu är han politiker för C för att jobba för att andra inte ska hamna i hans situation.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  KAFFEPAUS. S-politikern Bengt Odeholm (till vänster) bjöd övriga valarbetare (Mats Lennartsson (M), Birgitta Engvall (V), Turan Aliyev (C) och Thomas Jägebratt (S)) på kaffe och bulle.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  PÅLÄSTA. Förstagångsväljarna Ellen Andersson och Malin Nodvall hade läst på ordentligt innan de begav sig till valurnorna. De var spända men också oroliga inför valutgången.

Partilleborna begav sig till valurnorna

Valet

En röstade för att bryta Socialdemokraternas styre, en annan för att stoppa Jimmie Åkesson.
De flesta som Partille Tidning träffade efter att de lagt sin röst i Kulturum i söndags var dock eniga om att höstens val var ovanligt ovisst och spännande att följa.

Det var utgången i riksdagsvalet som engagerade de flesta av väljarna som PT pratade med. För Peter Gustavsson är det en tradition att gå och rösta på valdagen och i år tyckte han att det kändes mer angeläget än någonsin.

– Det känns extra viktigt eftersom det är så turbulent, man måste göra sin plikt och gå och rösta, sade han.

Han är inte vrålengagerad, men har följt med i debatterna inför valet och skulle följa utgången på radio under kvällen.

– Det är ruskigt jämnt och ovisst, den stora frågan är hur stor andel SD kommer att få, sade han.

Joanna Prisecaru är inte så insatt i politik men tyckte ändå inte det var så svårt att bestämma sig för vad hon skulle rösta på. Det viktigaste var att få bort S från makten.

– Jag tror det blir S eller M som vinner valet. Jag har hört många som ska rösta på V också, men jag tror inte att det blir de som vinner.

Ellen Andersson och Malin Nodvall fick rösta för första gången. Att det blev just på valdagen berodde helt enkelt på att de behövde tid på sig att läsa in sig på partiernas program.

– Jag hade svårt att bestämma mig, det är så mycket att ta in. När man gick i skolan var man mer insatt, nu har jag börjat lite för sent. Det är mycket att läsa på för att man ska känna att man har gjort rätt val, sade Ellen.

– Det är först nu efter sista valdebatten som jag har bestämt mig. Om jag hade röstat när man fick börja förtidsrösta hade jag nog ångrat mig, sade Malin.

De skulle följa kvällens valvakor med stort intresse men också oro.

– Det är ett väldigt viktigt val, det handlar ju om hur vår framtid ska bli, sade Ellen.

– Det viktigaste är att inte Jimmie Åkesson vinner, då är man körd. Då tappar man hoppet, han står för att bygga murar och inte broar mellan invandrare och andra, sade Malin.

– Det är läskigt, jag trodde aldrig att det här skulle hända i Sverige, sade Ellen.

På väg ut från röstningslokalen kom också Gun och Christer Sjögren, valarbetare för Sverigedemokraterna, som var på plats för att kontrollera att deras röstsedlar fanns på plats och inte hade saboterats.

– Jag har delat ut röstsedlar utanför Skulltorpskolan och Christer utanför kommunhuset, nu ska vi ta lite paus innan vi fortsätter, sade Gun.

Framåt kvällen skulle de på valvaka tillsammans med partikamraterna inne i Göteborg.

Utanför Kulturum stod också valarbetare från M, C, S och V och småpratade med varandra samtidigt som de delade ut valsedlar till passerande väljare. Bengt Odeholm (S) bjöd valarbetarna från alla partierna på kaffe och bulle.

De konstaterade att stämningen i den lokala politiken var lugnare i år jämfört vid förra valet.

– Skoldebatten var intensivare då, då var det lite tuffare tag. Nu är det inte så många frågor som skiljer oss åt. Målen är vi ganska överens om, det är vägen dit som vi kan ha olika syn på, sade Thomas Jägebratt (S) och nämnde simhallen som alla partierna var överens om att de ville bygga i kommunen.

Turan Aliyev (C) konstaterade att han var den enda invandraren på Centerpartiets lokala lista. Han gick med i partiet för ett år sedan för att det är ett liberalt parti som tagit tydlig ställning mot extremism och främlingsfientlighet och har bra förslag för att skapa integration och minska arbetslösheten.

– Jag kom till Sverige 2004 och fick uppehållstillstånd 2011. Jag vill inte att någon annan ska hamna i min situation, jag förlorade så mycket tid då jag kunde ha betalat skatt och bidragit till samhället, sade han.

För ett år sedan blev han svensk medborgare.

– Den största skillnaden är att jag nu får rösta i riksdagsvalet, sade han.