• Bilder: Adam Andersson
    Visade upp. Parkourföreningen i Alingsås visade upp hur det kan se ut efter några års träning inför öppnandet av den nya hallen i Sävedalen.

Öppnar anläggning för Parkour

Parkour

I fem års tid har man varit verksam i Alingsås. Nu öppnar Martin Gårdling en helt ny anläggning för parkour i Sävedalen.

Under den gångna veckan spelade Sävehof handbollspremiär i Partille arena. Handboll var trots allt inte den första sporten som arenans besökare stötte på. Utanför stod nämligen trampolin, hinder och mattor upp- radade där parkourutövare kastade sig fram på de mest okonventionella sätt.

Snart är parkour också någonting som kommer gå att utöva i Partille kommun och närmare bestämt på industrivägen i Partille.

Det är Martin Gårdling som är hjärnan bakom det. För fem år sedan slog han upp portarna till ett parkour-center i Alingsås och har sedan dess fått 350 medlemmar där de flesta är mellan åtta-tolv år, men även vuxna i 50-årsåldern ingår. Nu vill han ta konceptet vidare till Partille.

”Riktigt spännande”

– Första oktober öppnar vi så det ska bli riktigt spännande, säger Martin Gårdling.

Själv hittade han parkouren via klipp på youtube. Rörelserna och akrobatiken gjorde att han fastnade för sporten och 2004 satte han tillsammans med ett gäng kompisar i gång och tränade.

– Vi gjorde det utomhus i Göteborg först och sedan började vi hyra gympasalar och tränade där. Efter det fick vi kontakt med Alingsås gymnastik och därifrån startade vi en egen förening, säger Gårdling.

Parkour kan ju se ganska extremt ut, men det är inga problem för såväl åtta-åringar som 50-åringar att utöva?

– Precis. Det viktiga i parkour är att vara säker på vad man gör. Det är många som tror att det handlar om jackess-grejer som att hoppa på tak och liknande, men det är det väldigt få som gör. De som gör sånt har kanske tränat i 10-15 år och man måste kunna göra det 1 000 gånger på ett säkert ställe innan man gör det på en farlig nivå.

Vad har ni för förhoppningar nu när ni öppnar i Partille?

– Vi vill att de från området ska ha någonstans att träna. Givetvis även folk från andra orter också, men det viktigaste är att det ska finnas ett ställe för ungdomar att komma och träna parkour på, säger Gårdling.

Vad är tjusningen med parkour?

– Det krävs ingenting. Man behöver bara sin kropp och hindren finns överallt. Man kan träna vart som helst och utvecklas steg för steg. Man får självförtroende av att klara av hinder med bara sin egen kropp och det kan man ta med sig i det övriga livet också, säger Martin Gårdling.

  • Adam Andersson031-98 50 67