• Bilder: Adam Andersson
    Olle Palm.

Olle Palm får förbundets förtjänstmedalj

Friidrott

Han har spenderat över 40 år i Sävedalens AIK och över 35 år som ordförande i klubben. Nu har Olle Palm fått ta emot Svenska friidrottsförbundets förtjänstmedalj i silver.

Under tisdagskvällen samlades stora delar av Sävedalens AIK i Vallhamra idrottshall. Bland annat för att hylla klubbens stora stjärna Andreas Kramer och hans tränare Per Skoog som tillsammans lyckades ta EM-silver i sommar. Det var trots allt inte den enda anledningen.

Friidrottsförbundets förtjänstmedalj delades nämligen också ut och den gick till mannen som under väldigt lång tid personifierat Sävedalens AIK.

Det är lite mer än 40 år sedan som Olle Palm blev medlem i Sävedalens AIK. Den ursprungliga skåningen från Ängelholm gick som aktiv friidrottare via Stockholm innan han landade i just Sävedalen.

– Jag flyttade till Göteborg 1969. Där fick jag en arbetskamrat som var med i Sävedalens AIK och på den vägen hamnade jag också här, säger Olle Palm när Partille Tidning får en pratstund med honom efter medaljutdelningen.

Var tränare

Inledningsvis var det som aktiv, sedan gick han över till tränarrollen och blev för drygt 35 år sedan ordförande i klubben vilket han varit till relativt nyligen då Bengt Lanngren tog över uppdraget.

Att Palm valt att stanna kvar i Sävedalen under så många år har bland annat berott på hans barn som också varit verksamma i före- ningen, men också en annan tämligen simpel anledning.

– Jag har som alltid tyckt att det varit ganska kul, säger den nu 78 år gamle eldsjälen.

Under Olle Palms tid i före- ningen har Sävedalens AIK gått från att precis vara bland de 50 bästa friidrottsklubbarna i Sverige till att ligga på en sjätteplats i den rankingen. Föreningen har vuxit väldigt mycket, vilket vi återkommer till senare, men är det ytterligare något som Olle Palm är känd för så är det att det var han som grundade Sävedalsspelen. En friidrottstävling som idag blivit en av Sveriges största.

Sjöberg deltog

– Vi skulle starta någon typ av tävling och det var ganska vanligt att man kallade tävlingen för ortens namn så då blev det Sävedalsspelen. Jag kommer mycket väl ihåg första gången vi startade Sävedalsspelen. Då hade vi 95 deltagare och en av dem var Patrik Sjöberg (svensk rekordhållare och en av tidernas bästa i höjdhopp). Han kanske var tio-elva år då, säger Olle Palm och fortsätter:

– Ett annat roligt år var när vi hade Christian Olsson (tidigare världsstjärna i tresteg) med. Det som framför allt var roligt var att när han vann EM-guld senare som senior så publicerades en bild på honom i Aftonbladet från när han var med här i Sävedalsspelen och fick pris. Då var han tolv år, säger Palm.

Hur är det för dig att se vad Sävedalsspelen blivit sedan du skapade tävlingen?

– Sävedalsspelen var ju som störst i mitten av 90-talet. Då hade vi cirka 1 200 deltagare. Då hade vi också Lilla Sävedalsspelen för åtta-åringar och där var det nog 100 till som tävlade. Jag tror att nyckeln är att vi kom i rätt tid. Vi har alltid haft första helgen i juli när barnen precis slutat skolan och det beror nog också på att det varit lite tomt med tävlingar som gjort att Sävedalsspelen blivit så stort.

Under de här 40 åren i klubben, har du något minne som sticker ut lite extra?

– Jo, det har jag faktiskt. Erica Johansson (tidigare längdhoppsstjärna) hade varit skadad och skulle göra comeback, men ville inte göra det på någon tävling som var känd. Hon skulle ställa upp helt anonymt vilket hon också gjorde, men det spred sig över hela Sverige så vi hade Expressen, Dagens Nyheter, Aftonbladet och en massa andra medier liggandes vid längdhoppsgropen. Erica hoppade fyra hopp och tangerade sitt svenska rekord och sedan avbröt hon. 20 sekunder efter att hon hoppat klart var alla journalister borta (skratt), säger Olle Palm.

Vad tänker du när du ser hur klubben har utvecklats under din tid i Sävedalen?

– År 2000 tog det riktigt fart. Det blev också ett våldsamt tryck när Stefan Holm och Carolina Klüft och det gänget kom. Då ville alla hålla på med friidrott och det var väl det som gjorde att vi blev så mycket större. På 90-talet var vi kanske 75 stycken i klubben och nu är vi 350.

Nu har ni ju också fått fram en riktigt stor stjärna i Andreas Kramer. Hur bra tror du han kommer att bli?

– Han är ju såklart den största vi haft. Det är svårt att säga hur bra han kommer att bli, men att han har mer att ge är det inget snack om. Det handlar bara om han håller sig frisk och skadefri, säger Palm.

Slutligen, hur känns det att ta emot den här förtjänstmedaljen?

– Det är högtidligt och det var ingenting jag hade en aning om. Jag blev väldigt överraskad, säger Olle Palm.

  • Adam Andersson031-98 50 67