Musikaliska systrar släpper ny skiva

Kultur

De bor i olika städer, men systrarna Almgrens gemensamma band Sisters of invention lever i allra högsta grad.

I fredags var det releasefest för duons fjärde skiva i samband med Jazzklubben Nefertitis 40-årsjubileum.

– Vi brukar spela på Nefertiti någon gång per år, det är väldigt härligt att ha ett ställe där man vet hur ljudet låter och där man känner arrangörerna. Det är mysigt, det är en fin klubb, säger Malin Almgren över en kopp te hemma i lägenheten i Partille.
Det har hunnit gå 15 år sedan systrarna Malin och Karolina Almgren började skriva låtar ihop under namnet Sisters of invention. Långt innan dess hade de börjat botanisera bland instrumenten hemma i familjens källare i Mölnlycke.
– Det var väldigt lekfullt från början, det tog ett tag innan vi hittade våra instrument, säger Malin.
Systrarnas föräldrar är jazzmusiker, vilket bland annat innebar att källaren innehöll en hemmastudio och en rad olika instrument. När det var dags att börja i kulturskolan hade de redan hunnit prova sig fram till vilka instrument som passade dem bäst. För Malin blev det trummor medan Karolina valde saxofon.
När Malin var 12 år (och Karolina 11) startade de traditionen att spela in fem-tio låtar som de gav bort till alla släktingar i julklapp varje år.
– Sen har det fortsatt så, säger Malin.
2013 gav de ut sin första riktiga skiva som fick namnet Om och om igen. Fram till dess hade de själva spelat alla olika instrument som de sedan mixade ihop så att det lät som att de var ett helt band. Nu ville de kunna spela sin musik live utan att behöva plocka in fler musiker.
– Vi ville ha ett band som bara var vi två men som ändå lät mycket. Vi har jobbat ihop så länge och vet precis hur vi vill ha det. Lösningen blev att jag spelar trummor och samtidigt sköter en samplingsplatta. Karolina sjunger, spelar saxofon och har en loop-pedal, det blir som att det är en kör, förklarar Malin.
Till saken hör att de spelar en hel del utan varandra också. De är båda frilansande musiker, Malin med trummor som instrument och Göteborg som bas, Karolina som saxofonist i Malmö.
– Karolina spelar bas i ett eget band som heter Kaalm också. Vi har pratat en hel del om skillnaderna i uppdrag man får med våra olika instrument, jag får ofta jobb som lönar sig mer, som till exempel när man kompar i en julshow varje kväll i en månad. Karolina gör mer gästinhopp, det ger mer publicitet men kanske inte alltid lika mycket pengar. Det är lite olika vad man får ut, säger Malin.
Hon tycker att det är skönt att kunna hoppa på andra jobb vid sidan av Sisters of invention. När man har ett eget band är det mycket arbete runt omkring med att boka in spelningar och ta ansvar för att allt fungerar, som inhyrd trummis behöver hon bara fokusera på att spela sitt instrument.
Malin säger att Sisters of inventions musik ofta beskrivs antingen som jazz med popinslag eller pop med jazzinslag, beroende på vem som säger det. Själva föredrar de att bara se det som musik.
– Vi är ju födda på 90-talet och har vuxit upp med pop men från våra föräldrar och vår utbildning har vi influerats av jazz. Det är mycket improvisatoriska inslag. I och med att alla låtar inte har text kan man säga att det drar lite åt jazz och en del säger att det låter lite ”folkaktigt”. När vi spelar utomlands få vi höra att vi låter väldigt nordiskt.
Både Malin och Karolina har gått på musikhögskola, i Arvika respektive Malmö, men i samband med att deras första skiva kom ut hoppade de av sina utbildningar.
– Vi fick lite för mycket spelningar och tog ett uppehåll. Vi tänkte att vi får se om det blir mer. Det blev det och vi har hållit på sedan dess, säger Malin.
2015 kom andra plattan Navigating och 2017 gjorde de skivan En rymd av färg tillsammans med Bohuslän big band.
– Vi skrev musiken med det var fler som medverkade på skivan, säger Malin.
Nu ger de alltså ut sin fjärde skiva med titeln Sol. Den här gången låter skivan på samma sätt som när de spelar live.
_ Vi spelar de instrument som vi kan spela samtidigt och använder samplingar och loopar, det kan nog uppfattas som lite mer jazzigt. Något annat som är lite nytt är att vi har tänkt igenom låtordningen så att skivan ska vara som en dag, en 52 minuters dygnsupplevelse med känslor och stunder under en dag. På de tidigare skivorna har vi skrivit hälften av låtarna var och satt ihop, nu ligger det en större tanke bakom hela låtordningen.
Malin berättar att de också släpper skivan på vinyl.
– I det här Spotify-samhället lyssnar man ju aldrig på en hel skiva, men att lyssna till en LP med en A-sida med sex låtar och en B-sida med fem låtar ger en annan upplevelse.
Hoppas ni att den här skivan ska bli ert stora genombrott?
– Det hade varit trevligt, men jag tror inte det blir någon stor sommarturné, det blir aldrig den här popkändisgrejen. Vi kommer nog alltid att tillhöra den här mellangenren med lite mer spännande musik, men det kanske är jag som har fördomar? Vi är ju i instrumentalister i första hand och det är lite svårare att promota än en artist som sjunger, funderar Malin.
Själv sjunger hon helst bara i duschen men Karolina har börjat sjunga allt mer på deras låtar och varvar det med att spela saxofon.
– Och hon gör det väldigt bra. Jag tror det kan vara skönt för publiken att få en text men för mig hade det blivit för mycket att tänka på samtidigt som jag trummar och sköter samplingsplattan, säger Malin.
Hon säger att de jobbar på att ta sig utanför jazzklubbarna och vill gärna spela på större scener på festivaler. De vill också gärna ha fler spelningar ute i Europa.
– Vi har spelar en del i Holland och Tyskland och det har alltid varit väldigt uppskattat. Det är en lite annan kultur där man går på konserter och köper skivor. Jag tror att det alltid finns en lockelse med namn som är svåra att uttala, vårt nordiska sound blir en grej när vi är där nere, folk bli lite nyfikna.
Malin tror absolut att föräldrarnas yrke har varit en inspirationskälla men framför allt inspireras hon av sin syster.
– Jag tror inte att vi hade blivit så bra om vi inte hade varit två. Vi har provat oss fram och utvecklats tillsammans, säger Malin.
Från sina föräldrar har de fått lugnet och känslan av att allt funkar.
– Vi har lärt oss att det är lugnt att det går upp och ner. Vi har blivit ekonomiskt lugna och bra på att spara. Under lugnare perioder har man tid att se framåt och planera nya grejer, säger Malin.