Fortsatt borgerligt styre

Partille

Moderaterna är största parti i kommunvalet när samtliga valdistrikt i kommunen är räknade. Socialdemokraterna backar mest med 4,8 procentenheter samtidigt som Centerpartiet gör ett rejält lyft med plus 5,0 procentenheter.

Moderaterna är, trots en minskning med 1,9 procent­enheter och ett mandat mindre i fullmäktige jämfört med valet 2014, största parti i kommunvalet när samtliga distrikt i kommunen är räknade. Partiet har fått 26,2 procent av rösterna.
– Det känns fantastiskt bra. Vi har haft en helt otrolig valrörelse där vi har träffat jätte­många människor och jag vill ge en stor eloge till min grupp, säger gruppledaren Marith Hesse (M).
I Partille gick Alliansen uttalat till val tillsammans och man behåller samma antal mandat i fullmäktige. Medan Moderaterna och Liberalerna backar så går Kristdemokraterna och framför allt Centerpartiet framåt.
– Sett till helheten behåller Alliansen de mandat man har idag. Vi avser också att fortsätta styra i minoritet som vi gör idag, säger Marith Hesse (M) som ännu inte hunnit samtal med kollegorna i Alliansen.
– Vi ska träffas först i morgon (tisdag). Men det känns bra att vi behåller vår position. Sedan vill man aldrig ta ut något i förskott utan vi inväntar onsdagsräkningen men det känns skönt att den här biten är klar. Det har varit en intensiv period, säger hon.
För din del innebär det en roll som kommunalråd. Hur känns det?
 Det känns fantastiskt bra. Både att kunna bli Partilles första kvinnliga kommunalråd, det är stort, men också att vi gör ett så bra val som vi gör. För det är en annan tid, det ser vi tydligt på riksnivå, säger Marith Hesse (M).
S gör stort tapp
Socialdemokraterna backar med 4,8 procentenheter och är därmed den största förloraren i det här kommunvalet.
– Det känns aldrig roligt att tappa men jag tycker att vi har gjort en bra valkampanj, säger gruppledaren Eva Carlsson (S).
Varför tapparna ni tror du?
– Vi ser att det handlar om Partille Eco Park, där vi som är för har backat och de som är emot gått framåt.
Hon riktar skarp kritik mot Sverigedemokraterna som hon anser har spridit falska påståenden.
– De har drivit falsk propaganda där man säger att vi vill bygga höghus. Vi har från början varit tydliga med att vi inte är för några höghus utan att det som byggs ska anpassas till befintlig bebyggelse. Det har vi också framför i fullmäktige, säger Eva Carlsson (S).
Tror du att det är anledning till att ni backar?
Jag tror att det är anledningen till att vi gjort ett så stort tapp, säger hon.
Även om Socialdemokraterna tappar två mandat har man förhoppningar om att kunna driva igenom en del av sin politik.
”Ger inte upp”
– Vi ger inte upp utan tänker fortsätta driva våra frågor. Centerpartiet har drivit många frågor som vi också står bakom så där hoppas vi att vi kan få stöd när vi lägger våra förslag, säger Eva Carlsson (S).
Centerpartiet lyfter mest i kommunen – plus 5 procentenheter jämfört med förra valet. Även Sverigedemokraterna fortsätter starkt framåt – plus 4,8 procentenheter, vilket innebär två extra mandat i fullmäktige.
– Vi är väldigt nöjda och glada för alla röster. Vi gör ett historiskt bra val i Partille och fördubblar antalet mandat. Att vi gör det tror jag beror på vår tydliga ställning som den gröna rösten i Alliansen och vår ställning i frågan om en väg genom Finngösaravinen. Jag tror också att vårt ställningstagande för en medmänsklig politik gjort skillnad. Att vi tydligt står upp mot Sverigedemokraterna, säger gruppledaren Anna Strand (C).
Hon hoppas att deras stärkta ställning ska ge plats åt deras hjärtefrågor.
– En tydlig oppinion har visat sig och vi ser att vi får mer utrymme nu att driva en mer varsam exploatering. Moderaterna och Liberalerna måste titta på valresultatet. Vi påbörjar förhandlingarna nu och Alliansen är vårt förstahandsval. Men vi kommer att välja det alternativ där vi får mest utrymme för våra frågor, säger Anna Strand (C).
SD fortsätter växa
Sverigedemokraternas gruppledare Matz Dovstrand är mycket nöjd med val­resultatet och menar att deras framgångar tydligt pekar på en bristande samhällsplanering i kommunen.
– Det är självklart att vi har växt för att vi agerar missnöjesparti i den frågan. Vi kommer att jobba väldigt hårt för samhällsplaneringen. Vi menar att man måste tänka om helt och gå till­baka till ritborden. De styrande fortsätter med okänsliga planer och ångvältspolitiken måste få ett stopp, säger han.
Hur ser du på era möjligheter att påverka politiken i kommunen framöver?
– Vi stärker vår roll som vågmästare men i praktiken har vi ingen vågmästarroll. Socialdemokraterna har alltid följt Moderaterna och inte utmanat. Det gör att vi får en sorts betongpolitik där Moderaterna inte är ifrågasatta. Jag tycker att man måste ifrågasätta varför S stödjer M och varför man stödjer ganska tokiga beslut? säger Matz Dovstrand (SD).
Kritik som Eva Carlsson (S) snabbt avfärdar.
– Där har han helt fel. Vi utgår från det vi gått till val på. Sen när budgeten är antagen får vi arbeta utifrån den när vi driver våra frågor men vi står för vår politik.
Totalt 23 798 personer röstade i valet, vilket motsvarar 83,5 procent av de röstberättigade i kommunen. I förra valet var valdeltagandet 82,7 procent.
Uppgifterna ovan gäller det preliminära valresultatet. Det slutliga resultatet presenteras cirka en vecka efter valdagen.