Hylla Partilles ­industrikultur!

Krönikor

Partille kommun har ett världsmärke att förvalta och dra nytta av Jonsered. Känt runt om jordklotet för främst motorsågar och närmast oförstörbara träbearbetningmaskiner. Namnet är också knutet till en mycket speciell bruksmiljö och spännande industrihistoria.
I 37 år har Jonsereds hembygdsförening med stora ideella insatser förvaltat arvet från fabrikseran i form av utrustning, inredning, maskiner och traditioner. Ett kulturellt storverk inrymt i porthuset vid det gamla fabriksområdet.

Tyvärr hotas det hela. Föreningen mäktar inte med att betala den hyra som ny hyresvärd kräver. Det hela kan ordnas av kommunen som rimligen kan ta över hyreskostnaden. Exempel på sådant finns på andra håll. Det som är en gigantisk kostnad för föreningen är knappast något som skapar jättehål i kommunens budget. Jag har svårt att tänka mig några kulturpengar som ger sådan utväxling som en betald hyra här.
Om Partille vore mån om sin historia skulle det naturligtvis vara självklart att också gå vidare: Hyr och säkra lokaler i den unika industrimiljön för att visa mer av den stolta brukshistorien som fått namnet Jonsered att ärat flyga över jorden. Så kan en hedersamt komplement skapas till det som växer fram kring Jonsereds herrgård. Visa var och hur herrgårdsvälståndet skapades!

Kolla på Överum! Titta på Åtvidaberg! I somras hade jag turen att besöka dessa klassiska bruksorter. I Överum kan besökarna följa utvecklingen från kanoner till berömd plogfabrik som idag ingår i världsvid koncern för lantbruksmaskiner. Visningar sköts proffsigt av ideellt arbetande lokala entusiaster.
I Åtvidaberg ligger två museer sida vid sida. Det ena, som känns mest kommunalt, fokuserar på Åtvidaberg som centrum för kopparbrytning. Det andra, verkar mer eldsjälsdrivet, presenterar övrig industrihistoria. Självklart då mycket om Facit, en gång en jätte inom skriv- och räknemaskiner.
Partille kommun, res dig, visa stolthet över Jonsereds märkliga industrikultur!

Ingemar Brink