Hunddagiset en väg in i arbetslivet

Personligt

I år firar Partille hunddagis tio år. Dagiset har blivit en plats som inte bara jobbar med hundar utan även med människor.
– Det är en bra miljö för människor som arbetstränar. Att ha hund är både fysiskt och psykiskt stimulerande, säger ägaren Solveig Bryn.

För ganska exakt tio år sedan slog Solveig Bryn upp portarna till hunddagiset på Transformatorvägen i Partille. Det tog inte lång tid innan verksamheten inte bara arbetade för hundars välbefinnande utan också för människors.

– Vi har haft samarbete med Solveig under lång tid nu, minst sju-åtta år och det har fungerat väldigt bra, säger Anders Johansson som arbetar med daglig verksamhet i Partille kommun.

– Vi tar även emot personer som arbetstränar och har ofta praktikanter inne i verksamheten, berättar Solveig Bryn.

Att verksamheten passar bra för daglig verksamhet och personer som arbetstränar tror Solveig till stor del beror på miljön.

– Det är väldigt kravlöst att vara med hundarna samtidigt som det kräver struktur och ansvar. Hundarna dömer inte någon. Du accepteras som den du är oavsett åsikt eller hur du ser ut, säger hon.

Rutinerna är samma varje dag. När hundarna kommer till dagiset delas de in i olika grupper efter ras, storlek och sinne. Varje grupp har en färg och ett eget fönsterförsett rum med hundbäddar, soffor och fällar.

– Det är jätteviktigt att det funge­rar i grupperna. Hundarna ska trivas, vara trygga och må bra. Det är också viktigt att hundägarna känner sig trygga med att lämna sina hundar här, säger Solveig Bryn.

Fysisk stimulans

Partille hunddagis slogan är Det aktiva hunddagiset, en devis som också genomsyrar dagens rutiner.

Hundarna rastas två gånger per dag. På förmiddagen går man en skogsrunda på drygt en och en halv timme med de grupper som har ­pro­menad­dag. De grupper som inte har promenaddag rastas istället i hage.

– Det är en annan positiv sak med arbetet här, man får motion på köpet. Många saknar vanan att ta sig ut i skog och natur. Har man inte det är det svårt att komma igång men där kan hundarna fungera som en spark i baken. Det är väldigt helande att gå i skogen, säger Solveig.

”Stor glädje”

Hon menar också att själva umgänget med hundarna är psykiskt stimulerande.

– Det är en stor glädje i att se hundar som är glada. Och samspelet med hundarna ger så otroligt mycket. Du känner dig både omtyckt och behövd.

Under de tio år som hon drivit verksamheten har Solveig sett hur många av de som haft sin dagliga verksamhet på dagiset eller de som gjort praktik där vuxit med uppgifterna.

– Mycket av arbetet går att anpassa efter personen. I början kanske man går med de minsta hundarna när vi går ut på promenad men ju säkrare man blir ju mer vågar man och till slut kanske man kan gå med alla grupper oavsett storlek, säger hon och skickar en passning till Viktor Derman som under två år haft sin dagliga verksamhet på hunddagiset.

– Eller hur Viktor, nu går ju du med fyra stora hundar utan problem!

– Så är det, säger Viktor som just idag är schemalagd att promenera med de största hundarna.

Personalstyrka på fem

Hunddagisets personalstyrka består av fem personer.

Förutom Viktor och Solveig är även Karin Landén på plats två dagar i veckan genom kommunens daglig verksamhet. Dessutom har Solveig två anställda, Cecilia Hovde och Josefin Ness.

– De började bägge två som praktikanter, berättar Solveig.

Vad fick er att stanna?

– Hundarna! svarar Josefin snabbt.

– Hundarna, stämningen och styrningen. Vi vet vad som förväntas av oss men har också utrymme att komma med egna idéer och tankar, säger Cecilia.

Kläder efter väder

Ni är ute varje dag oavsett årstid och oavsett väder. Känner ni aldrig att det hade varit skönt att sitta inne i värmen på ett kontor istället?

– Det är klart. Men sen när det är vår så är man väldigt glad att man har det jobbet man har, säger Solveig.

Och hon får medhåll från sina kollegor.

– Man blir snabbt van och vi klär oss efter vädret. Det är inte jobbigare än att man behöver byta strumpor när man kommer in, säger Cecilia och skrattar.

Idag är dagiset fullsatt och det är väntetid för att få en plats. 35 hundar vistas dagligen i lokalen men det är nästan svårt att förstå när man kliver in. Det är både tyst och väldigt rent.

– Håller man undan blir det inte ingrott på samma sätt. Vi har sett till att det är lätt städat, och så har vi investerat i bra maskiner, säger Solveig.

– Tvättmaskinen är vår räddare i nöden.