FRISERAD. Fårklippningen drog många nyfikna blickar till sig.

Dags för skördefest i Lexby

Lexby

På lördag är det dags för den årliga skördefesten i Lexby. Förutom närproducerad mat och hantverk bjuder programmet på allt från fårklippning och ridning till bergsklättring och musik­underhållning med Whiippoorwill.

Skördefesten i Lexby har blivit en populär tradition. Årets fest är den nionde i ordningen och evenemanget brukar locka omkring 3 000 besökare.

Evenemanget som arrangeras av föreningen Levande Lexby i samarbete med Partille kommun och Studieförbundet Vuxenskolan håller på mellan klockan 11 och 15. I år inleds dagen med bergsvandring på Brattefjäll med bouldering på toppen. Sedan fortsätter programet med fårklippning i lilla fårhuset, bergsklättring med Partille klätterklubb och getmjölning.

– Klättringen är ju nytt för i år och det är faktiskt väldigt spännande. Det är Jens Larssen som håller i det och han är väldigt engagerad. Vandringen sker på Brattefjäll men sen har han gjort två banor, en för vuxna och en för barn, på ett mindre berg vid gården för de som vill prova på bergsklättring, säger Kristina Gustavsson, ordförande i föreningen Levande Lexby och bonde på Lexby gård.

Nytt för i år är också att besökarna bjuds på musik­underhållning.

– Och så får vi besök av det nya kafferosteriet i Jonsered. Annars ser listan över medverkande likadan ut som tidigare år, säger Kristina Gustavsson som tror att arrangemanget blir lika lyckat som föregående år om bara vädergudarna är med dem.

– Nu ser vädret väldigt ostadigt ut, men vi brukar ju ha tur. Är det fint väder blir det lyckat.

Hon passar även på att skicka en uppmaning till de som planerar att besöka evenemanget.

– I och med att det har regnat så mycket är det svårt att parkera på alla gärdena, som man brukar kunna. Vi ska försöka bereda plats men det kan vara bra att vara förberedd på att det kan bli lite svårare med parkering än vanligt, ­säger Kristina Gustavsson.