• Pressbild
    En brittisk stjärna. Samantha Fox, från England, slog igenom stort i Sverige på 80-talet.
  • Pressbild
    Återförenas för en unik spelning. Freestyle kommer till Partille arena på Okej-live med fyra av originalmedlemmarna.

”Blunda och kliv in i 1986”

Partille

Det numera nedlagda men legendariska tonårsmagasinet Okej fostrade en hel generation på 80-talet med dåtidens stjärnor inom pop, synth och pudelrock. Nu anordnas en nostalgitripp tillbaka till axelvaddarnas förlovade årtionde på kommunens största scen.

Tidningen Okej fyllde ett hål i den svenska magasins­branschen när den poppade upp oå 80-talet. Målgruppen var ungdomar och innehållet populärkultur med fokus på musik, tv-serier och kändisar.

– Det var under en tid då musikbranschen och musikjournalistiken var väldigt tätt sammanflätade. Artisterna behövde oss för att nå ut med sin musik och vi behövde artisterna att skriva om, säger Anders Tengner, tidningens kanske mest kända reporter.

Nu anordnar festivalarrangören Nordiska festivalbolaget en konsert med flera av 80-talets stora artister under namnet Okej-live, band som var en omistlig del av innehållet i tidningarna. Det blir en kväll i nostalgins tecken när akter som Samantha Fox, Herreys, Lustans lakejer och pudelrockarna Treat går upp på scen i Partille arena. Konferencier för galan är ingen mindre än Anders Tengner själv.

– Vi var som en enda stor familj på den tiden. Jag känner flera av de här musikerna privat, vi umgicks mycket under de åren, från mitten av 80-­talet och framåt, berättar han.

Samantha Fox fick sitt genombrott utanför Storbrittanien via Okej och spelade mycket och ofta i Sverige. Anders Tengner följde även med henne på en turné i Kanada.

– Ja, det var en fantastisk tid, det fanns hur mycket resurser som helst. Jag åkte till USA 89 gånger under de åren, bara för Okejs räkning, säger han.

Nu gör också gruppen Freestyle/Style, med Christer Sandelin i spetsen, ett exklusivt uppträdande på Okej-live, där fyra av originalmedlemmarna medverkar på scen. Sedan blir det pudelrock med Treat, Kee Marcello från Europe, synth/new wave med Lustans Lakejer, Secret service och pop med Lili & Susie, Tone Norum och Noice. Dessutom vill Anders Tengner flagga för eventuella överraskningar och gästspel. Artisterna kommer även att spela live (därav namnet) med ett husband under ledning av Johan Landqvist, känd från tv-programmet Så ska det låta. Fler artister kan också tillkomma.

– Jag hoppas folk kommer med sina gamla kompisgäng från ungdomsåren. Det här är ett unikt tillfälle att dra på sina gamla spandex och uppleva tonårstiden på nytt. Hela arenan ska också få en makeover från 80-talet, så det ska vara som en tidsmaskin det här, det är bara att blunda och kliva tillbaka in i 1986, säger Anders Tengner.