Bild: Privat
Guld. Gabriel Wallmark tog SM-guld överlägset i längdhoppet, men det kostade en lårmuskel.

Wallmark tog JSM-guld – ådrog sig tung skada

Friidrott

Han gick stenhårt för att ta trippeln. Det vill säga SM-guld i höjdhopp, tresteg och längdhopp, men en skada satte stopp för den drömmen. Trots allt blev det ett SM-tecken av den bästa valören för Sävedalenkillen Gabriel Wallmark.

16-åringen bor i Sävedalen och har fått sin friidrottsuppfostran i Sävedalens AIK även om det numera är Örgryte IS som Gabriel Wallmark representerar. Det senaste året har talangen som främst jobbar med den välkände friidrottstränaren Yannick Tregaro fått en enorm utveckling. Inte minst i längdhoppet.

– Yannick har gjort om min ansats så att den har blivit mycket mer explosiv och så att jag får en annan vinkel i uthoppet som har gjort att jag börjat hoppa mycket längre, säger Gabriel Wallmark till PT.

Bäst i landet

Inför USM/JSM i Stockholm den gångna helgen var Gabriel Wallmark rankad bäst i Sverige i tresteg, längdhopp och höjdhopp. Målet inför mästerskapet var också solklart.

– Jag ville ta en trippel och vinna guld i alla tre grenar, säger Wallmark.

Mästerskapet inleddes med längdhopp för 16-åringen från Sävedalen som visade klass direkt. Redan i sitt första hopp noterade han ett nytt personbästa på 6.99 och var omedelbart klar för final.

”Monsterhopp”

– Jag fick till ett monsterhopp där så jag behövde bara hoppa en gång. Jag har förlängt mitt personbästa med 86 centimeter det här året, säger Wallmark.

I finalen var det sedan inte heller något snack. Wallmark noterade 6.92 i sitt första hopp och det skulle innebära SM-guld med över tre decimeters marginal, men Wallmark ville mer.

Sävedalenkillen laddade stenhårt för sitt sista hopp för att knäcka sju­meters-gränsen, men då var olyckan framme.

– Baksidan av låret brast i hoppet. Jag skulle inte ha hoppat mer utan bara laddat för att ta trippeln istället, men jag ville så gärna hoppa sju meter. Jag fick ett SM-guld, men det var synd att jag inte fick chansen i de andra grenarna, säger Wallmark.

Skadan innebär att det kommer dröja mellan sex och tolv veckor innan Wallmark är tillbaka och kan springa för fullt igen. Kanske ytterligare någon vecka innan hopp är aktuellt. Det innebär att han kommer att missa ungdoms-finnkampen.

”Ladda till nästa år”

– Det är klart att det är surt, men samtidigt har jag ett år kvar att kunna vara med där så jag får ladda till nästa år. Det hade varit värre om det här var min sista chans att vara med, säger Wallmark.

Till hösten kommer friidrottstalangen börja studera på Katrinelunds elitidrottsgymnasium, men tävlar ändå vidare för Örgryte IS.

  • Adam Andersson031-98 50 67