• Bilder: Adam Andersson
    Landat. Andreas Kramer är tillbaka på hemmaplan efter sin bragd i Berlin.
  • Andreas Kramer.

Silverhjälten: ”Betyder jättemycket för mig”

Friidrott

Han skrev ny friidrottshistoria när han blev den första svensk att ta en EM-medalj på 800 meter på 72 år. Nu har Sävedalens Andreas Kramer landat på hemmaplan igen.

Andreas Kramer åkte till friidrotts-EM i sitt livs form. Det var han medveten om. Strax innan mästerskapet hade han putsat sitt eget svenska rekord genom att notera 1.45,03 i Karlstad och förberedelserna gick som planerat.

När Partille Tidning tog ett snack med Sävedalens friidrottsstjärna så uttalade han en plats i finalen som sin målsättning i mästerskapet som den nionderankade löparen i Europa han var på förhand, men nu efteråt avslöjar han att det innerst inne fanns högre tankar.

– När jag går in i mästerskap så tar jag loppen lite var för sig. Tar jag mig inte igenom försöken så går jag ju inte till semifinal och gör jag ingen bra semifinal så går jag inte till final. Jag måste verkligen prestera tre lopp i rad så jag kan inte bara tänka på finalen inför. Nu lyckades jag ta mig till final och är man där så går man inte för något annat än topplaceringarna, så indirekt hade jag medalj som målsättning, säger Andreas Kramer när PT möter upp honom på Landvetter i hemkomsten från Berlin.

Kramer gick till finalheatet på ett övertygande sätt. Han vann både sitt kvalheat och sin semifinal på riktigt övertygande sätt och visade där att möjligheterna till någonting riktigt stort fanns.

När det sedan blev dags för finalheatet lade sig Andreas Kramer långt framme i klungen helt enligt planen. Där höll däremot allt på att gå väldigt fel.

– Jag blev påsprungen bakifrån och det var troligen inte meningen från hans sida, men det var tur att jag höll mig på benen.

Hur nära var du att gå omkull där?

– Det blev ganska rejält så jag hann faktiskt tänka att ”nu är det kört”. Jag lyckades dock komma upp på benen, men varje sådan där liten smäll man får i ett 800-meterslopp kan ställa till det ganska mycket. Det var verkligen tur att första 200 meterna gick så pass bra ändå, säger Kramer.

Loppet därifrån blev ett långtsamt sådant. Halvvägs in var det ingen som hade satt riktig fart på tillställningen, men det andra varvet skulle gå desto fortare.

– Det är inte vanligt att det blir en så snabb tid i ett lopp som inledningsvis gått så långsamt, säger Kramer.

På upploppet handlade det om Andreas Kramer, polacken Adam Kszczot och fransmannen Pierre-Ambroise Bosse. 21-åringen från Sävedalen var trea inför de sista 100 meterna, men lyckades kriga sig förbi Bosse och även om Kszczot blev för tuff så sprang Andreas Kramer in den första svenska EM-medaljen på 800 meter sedan 1946.

– Det sjunker in så sakta. Det är bara jättekul. Det betyder jättemycket för mig att få ta hem den här medaljen och hänga på väggen. Det är det här man tränar för.

Att det är så längesedan en svensk lyckades med det här, betyder det någonting extra för dig?

– Nja, kanske inte för mig riktigt. För mig handlar det bara om att jag tagit mig till den nivå jag vill vara på. Jag tror att det betyder mer för andra att det var 72 år sedan, men det är klart att det är jättestort, säger Kramer.

Redan på lördag är det återigen tävlingsdags för Andreas Kramer igen då det är dags för Göteborg Granprix på Slottskogsvallen. Då förvarnar 21-åringen om att det svenska rekordet kan vara i fara.

– Vi har en bra hare och bra löpare så om det blir bra förutsättningar med vind och allting så kan det bli rekord, säger Andreas Kramer.

  • Adam Andersson031-98 50 67