Bild: Björn Dinau
Guld. Sävehofs damer säkrade i våras SM-guldet och är även klara för gruppspel i Champions League, vilket är en av anledningarna till att Partille rankas högt i listan över landets bästa idrottsstäder.

Partille är Sveriges fjärde bästa idrottsstad

Partille kommun

Att Partille är en av landets bästa idrottskommuner både när det gäller spets och bredd visste många sedan tidigare, men i år utmärker sig Partille mer än tidigare när SVT efter stor juryomröstning utsett Sveriges bästa idrottsstad.

Partille, som stadigt har varit med högt på listan sedan omröstningen startade 2011, placerar sig nu så förnämligt som på en fjärde plats. Detta i stenhård konkurrens med Sveriges alla stora städer.

Större än grannen

I juryns motivering kan man läsa:

”Med sina 38 000 invånare är Partille avsevärt mindre än grannen Göteborg men framgångsmässigt är man större. Ida Odén ordnade så att guldet kom hem till Sävehof igen med karriärens sista skott. I det som kallas ”världens bästa slutspel” vann båda Partille-lagen Team Pergamon och Team X-Calibur SM-guld i bowling. Sävedalens Andreas Kramer satte svenskt rekord på 800 meter. Bella Gulldén ledde Sverige till en historisk första VM-semifinal i handboll.”

Andra sporter

Bland andra prestationer som nämns finns Angela Mamic´s EM-guld i thaiboxning, Kristoffer Petersons framgångar i Heracles Almelo, Sävedalens AIK (friidrott) femteplats i mästerskapsstandaren 2017 och Saiks orienterare niondeplats på sverigerankingen. Dessutom har Partille SC (landhockey) förutom internationella framgångar kammat hem SM-guld för både damer och herrar.

Hög nivå och bredd

Förutom det som nämns i juryns motiveringar finns det så mycket mer fin idrott, både på hög nivå och på bredden. Partille har ett rikt idrottsliv och det vimlar av bra prestationer i till exempel fotboll, bordtennis, ishockey, innebandy, rugby, tennis, badminton, hästsport, motorsport, konståkning, golf, skidor och taekwondoo. Detta bara för att nämna några.

Partille fick totalt 244 poäng av juryn och är med på 34 av de 50 jurymedlemmarnas listor. Åtta jurymedlemmar hade Partille på första plats.

Här är listan på de främsta städerna: 1.Umeå 2. Uppsala 3. Linköping 4. Partille 5. Östersund 6. Solna 7. Luleå 8. Malmö 9. Växjö 10. Stockholm 13. Göteborg