Pressbild
Family affair. Katia Cardenal uppträder tillsammans med dottern Alfonsina "Nina" Cardenal.

Nicaraguansk sångerska ger stödkonsert för landets befolkning

Partille

Svåra konflikter rasar i Nicaragua och en av landets främsta sångerskor, Katia Cardenal, turnerar för att samla in pengar till drabbade. I helgen ger hon en välgörenhetskonsert tillsammans med sin dotter, Nina.

Protesterna mot den sittande presidenten Daniel Ortega blossade upp i april och under sommaren har situationen förvärrats avsevärt. Människorättsorganisationer rapporterar om 400 döda i oroligheterna under de senaste fyra månaderna. President Ortega anklagas för att för att regera landet i strid mot konstitutionen och driva landet mot en diktatur.

Lena Karlsson är lärare i Furulund och engagerad i nätverket SOS Nicaragua-Europa och har personliga kopplingar till landet. Hon har tillsammans med organisationens representant Ashley Cortez, Sandinos barn och Fundacion Guardabarranco bokat in Katia Cardenal till en stödkonsert för de som drabbats av stridigheterna.

– Jag känner Katia Cardenal privat, och det var ingen tvekan om att hon skulle komma hit. Det pågår en massaker i landet just nu, över 2000 skadade hittills och tusentals söker asyl i Costa Rica, vi kände att vi måste göra något, säger Lena Karlsson.

Katia Cardenal är mycket populär i hemlandet och har även turnerat i stora delar av världen tillsammans med sin bror Salvador Cardenal under namnet Duo Guardabarranco. Efter broderns bortgång 2010 tog dottern Nina över platsen och nu kommer familjen till Kulturum i Partille med sin musik som beskrivs som traditionell nicaraguansk folkmusik. Katia Cardenal har även levt och verkat i Europa en längre tid och var bosatt i Norge i flera år. Hon har tolkat skandinaviska storheter som Evert Taube och den norske vissångaren Alf Prøysen.

– Vi är så glada att hon kommer, även om det delvis är under tråkiga omständigheter. Senast hon spelade i Göteborgstrakten var 1987, så det är dags helt enkelt. Musiken är på spanska men men informationen om situationen och kanske i viss mån mellansnacket kommer att tolkas, säger Lena.

På Kulturum framför Katia Cardenal ett urval av sånger från både tiden med Duo Guardabarranco samt från hennes solokarriär, under titeln ”Dale una luz a Nicaragua”, ”Shine a light for Nicaragua”.

Två förakter kommer att värma upp innan Katia och Nina går på scen. Det är singer/songwritern Alex Wennerlund, under namnet A7ex, tidigare aktiv i Göteborgs bluesscen. Dessutom kommer sångerskan Nina Heikkinen, som råkar vara stort fan av Katia Cardenal, att framföra några låtar tillsammans med den svensk-nicaraguanske sångaren och musikern Denis Sandino.

– Pengarna går oavkortat till de behövande i Nicaragua, via nätverket SOS Nicaragua och Fundacion Guardabarranco, säger Lena Karlsson.