• Bilder: Leif Lundvall Alvin Andersson och Hugo Norberg från Sävedalen är med i PUBG-turneringar på Summergate. – Vi har bra datorer och det är lätt att koppla upp sig här. Man använder de pengar man får på datorprylar och mina grejer har väl gått på 22 000 kronor totalt, säger 13-årige Alvin.
  • Alwin Bauman, Rasmus Agnemar, Elias Wållberg och Douglas Fredriksson från Öjersjö framför scenen i Partille Arena. – Det är bra här på Summergate, säger trettonåringarna.
  • Daniel Wirdehäll och Daniel ”Tintin” Karlsson från arrangerande Big Network är nöjda med arrangemanget och ser redan fram emot Wintergate. – Vi ordnar också lite andra och mindre event i Partille, till exempel i Ungdomens Hus och på Vallhamra Fritidsgård, berättar Daniel Wirdehäll.
  • Anton Viklund från Lerum och Felix Alwå från Billdal var på Summergate för att spela och träffa kompisar. – Vi är med och spelar CS och det är kul, säger Anton.
  • Crew. Jonas Larsen och Emilia Ivarsson tog emot kreativa bidrag från deltagarna. - Det kan handla om att göra en film, skriva en låt, designa en t-shirt eller något annat skapande, säger Emilia.
  • Activity: På stora scenen hände det något sådär varannan timme. Här är det en tävling i att kunna hålla sig uppe i en fyrkant så länge som möjligt.
  • Rebylicious. Sävedalstjejen Rebecca Samuelsson streamar och spelar och har 11 000 från hela världen som följer henne på Twitch när hon spelar CS:GO och pratar.
  • I VIP-avdelningen där det är lite mer ostört och separat hittar vi Belinda Nilsson och Felipe Delgado som spelar PUBG. – Det har gått väldigt bra och vi ligger etta just nu, säger Belinda.
  • Linus Davidsson från Torslanda tar en paus och väntar på att kompisarna som spelar PUBG ska bli klara så han kan ta vid. – Det är jättebra här. Jag sov fyra timmar i natt och ska vara med till det stänger på söndag morgon.

”Man är ju inte här för att sova”

Partille

Mitt i den gassande sommarvärmen fylldes i helgen Partille Arena av e-sportare och datorer. Från fredag kväll till söndag morgon var det gaming som gällde i stort sett non-stop.
– Det är mycket folk här, det rullar som det ska och alla verkar ha kul, säger Daniel ”Wirde” Wirdehäll från arrangerande föreningen Big Network.

Vissa verkar ändå ha föredragit stranden eller andra utomhusaktiviteter, för det något färre aktörer än vad som planerats för.

– Det är ungefär 230 deltagare här men vi och alla våra utställare är nöjda med det med tanke på det vackra vädret, säger Daniel som varit med och arrangerat LAN-party i kommunen i över tio år.

Tredje gången

Eventet, som heter Summergate, arrangeras för tredje gången i stora Partille Arena.

Lika viktigt som att tävla är det att träffa vänner och möta andra med samma intresse. Det alkohol- och drogfria evenemanget, som är västkustens största i sitt slag, drivs helt av ideella krafter.

Öjersjökompisarna Rasmus Agnemar, Douglas Fredriksson, Alwin Bauman och Elias Wållberg spelar Fortnite och turneringar på nätet. De har som de flesta andra med sig kudde, sovsäck och liggunderlag.

– Det här är ett svinbra event och det är bra att man kan sova här på Partille Arena i år. Vi spelar så mycket vi kan och orkar. Man är ju inte här för att sova direkt. Det får vi göra på söndag, skrattar killarna.

Uppbyggt på tre delar

Summergate är uppbyggt på tre delar. Viktigast är naturligtvis själva spelandet där CS (Counter-Strike), PUBG (PlayerUnknown´s BattleGrounds) och Hearthstone är bland de populäraste.

Den andra delen i eventet handlar om kreativitet och där har deltagarna möjlighet att skapa.

–Man kan till exempel rita, göra en film eller designa en t-shirt. Vi har fått in många bra bidrag, säger Emilia Ivarsson från Sävedalen som är en av många i arrangemangsstaben från Big Network.

Tredje delen kallas Activitiy och där handlar det om alla de roliga lekar som avlöser varandra på scenen under helgen. Allt för att skapa gemenskap.

Spelar mycket hemma

Alvin Andersson och Hugo Norberg från Sävedalen trivs på Summergate och spelar mycket på dagarna också när de är hemma. Det kan bli upp till tio timmar på lovet och många timmar även en vanlig skoldag.

–Det är fett najs här och mycket bättre att vara inne än ute när det är så här varmt. Vi var de första som kom i fredags och förmodligen de sista som lämnar på söndag, säger Hugo.

Tidigare höll LAN-partyt i många år till i Ungdomens Hus men flyttade förra året över till Partille Arena. Det har varit lyckat på alla vis och det kommer att bli en fortsättning.

–Det fungerar väldigt bra här och vi får bra stöd från kommunen också. Eventet är här för att stanna och vinterversionen är redan bokad till vecka sju 2019, säger Daniel Wirdehäll.