• Pressbild
  • Pressbild
  • Pressbild
  • Pressbild
  • Pressbild

Kulturen flyttar inomhus i höstrusket

Partille

Årstiderna växlar och så även fokus och arenor för kulturen. Kommunens evenemang flyttar som brukligt är in i Kulturum och kultursamordnare Maria Dahl vill att du följer med.

Kultur- och fritidsförvaltningen utkommer med en ny evenemangskalender fyra gånger om året och nu stundar de sista punkterna på sommarprogrammet. Det är Brunnsmusik på Herrgårdsscenen i Jonsereds trädgårdar och barnens stora favorit Babblarna, i musikalform.

Maria Dahl är kultursamordnare och ansvarig för kulturprogrammen. Nu släpps det nya höstprogrammet som börjar i september.

– Det känns kul att ha en hel höst med bra programpunkter framför oss, vi flyttar in i Kulturum nu. Föreningslivet i kommunen har skickat in så många spännande evenemang att vi inte ens fick plats med allt i papperskalendern, men på hemsidan finns allt, säger hon.

För de yngsta

Till helgen får de besök av Babblarna – musikalen, de yngsta barnens favoriter från tv, nu på turné i landet. Maria Dahl menar att varje evenemang har sin målgrupp och att de alltid försöker boka rätt tid, lokal och förutsättningar för varje arrangemang.

– Lördagen blir festlig, Babblarna är redan slutsålt och hela Ungdomens hus är bokat för barnvagnsparkering, säger hon.

För målgruppen barn och unga visas även familjeföreställningen Krakel i oktober och i november kommer en föreställning med Bamse. Dessutom blir det höstlovsbio med Nötknäpparen och de fyra världarna.

Ett återkommande tema är seniorbio som visas en tisdag i månaden. Det är Maria Dahl tillsammans med en grupp filmintresserade pensionärer som sätter sig ner och spånar ihop det kommande filmprogrammet. Ambitionen är att få till en bredd, med svenska filmer, dokumentärer, komedier och så vidare.

Utomhuskultur

Många av arrangemangen är helt gratis och för den som känner sig manad, så finns chansen att gå på dagföreställningar i slutet av september och se en musikteater om författaren Moa Martinsson. I mitten av oktober ger Jan Erik Lundqvist och Maria Pihl en konsert med musik av Leonard Cohen, också dagtid.

– Våra fasta scener, Kulturum och Herrgårdsscenen drar en publik som redan bestämt sig för att besöka våra arrangemang. Men vi har också varje termin utomhuskultur och inom kort blir ytterligare en graffitimålning klar. Vidare ska vi lansera en konstrunda samt en broschyr och en ny flik på hemsidan vikt åt utomhuskonst, säger Maria Dahl.

Konceptet WOW, oväntad kultur i vardagen, fortsätter och i september kommer konstnären Adam Algotsson och målar live i Partille centrum.

– För den som är sugen finns möjlighet att prova på att måla själv hålls en öppen worskhop inne på Kulturums caféscen under ledning av Adam Algotson, berättar Maria Dahl.

Skördefest i Lexby

Annat smått och gott i höst är den årliga skördefestdagen i Lexby 15 september. Sävedalens köpgata bjuder in till höstmarknad sista helgen i september och i Jonsereds trädgårdar är det äppeldag i början av oktober.

– Och såklart, inte minst den populära stand up-komikern och tv-profilen Robin Paulson som kommer till Kulturums stora scen i början av november med sin föreställning, säger Maria Dahl.

Till de riktigt stora akterna hör det finska symfoni-metalfenomenet Nightwish, som är på världsturné och ger den enda Sverigekonserten i år på Partille Arena i början av november. Det är dock inte ett kommunalt arrangemang.

  • Aron Mikael Sik