Arkivbild
Andreas Kramer har bland annat laddat för EM med nytt svenskt rekord.

Kramers rekordlopp inför EM

Friidrott

Friidrotts-EM närmar sig med stormsteg och det gör även toppformen för Andreas Kramer som laddat upp för mästerskapet med att slå nytt svenskt rekord på 800 meter.

På måndag lämnar Sävedalens AIK:s superstjärna Andreas Kramer svensk mark för att inta Berlin och friidrotts-EM. På torsdag inleder sedan Kramer mästerskapet med sitt första lopp som naturligtvis är försöket på 800 meter och redan inför EM har löparesset visat att han har riktigt snabba lopp i sig.

Det var nämligen under Karlstad Grand Prix som Andreas Kramer såg till att putsa sitt eget svenska rekord. Exakt ett år efter att han satt svenskt rekord i samma tävling.

– Jag gillar verkligen att springa i Karlstad. Det brukar vara mycket publik som hejar fram en och hjälper en till en bra tid så jag kände mig väldigt laddad inför loppet. Jag fokuserar inte jättemycket på rekord, men det är klart att tanken slog mig och jag ville göra en bra tid, säger Andreas Kramer till PT.

Kramer startade loppet något avvaktande och placerade sig på en femteplats bakom bland annat tre kenyaner i ett lugnare tempo än några av säsongens tidigare lopp.

Efter att första varvet var avklarat började Kramer dock leta sig mot att avancera och inför den sista kurvan syntes tydligt att den i Europa nionderankade 800-meterslöparen hade siktet inställt på segern. På den sista raksträckan handlade det bara om Kramer som drog ifrån mer och mer och vann loppet tämligen komfortabelt när klockan stannade på 1.45.03 vilket alltså innebar en putsning av sitt svenska rekord.

– Det var inte helt optimalt att ligga femma i inledningen, men det blir inte alltid som man vill. Det kändes ändå väldigt bra och skönt att springa på en bra tid, säger Kramer.

Nu laddar han alltså batterierna inför EM. Det sista riktigt tunga passet är avklarat och nu handlar det bara om att hålla kroppen så pigg som möjligt inför mästerskapet.

– Formen är bra och det känns som att den hela tiden blir bättre och bättre. Det är klart att målet är att gå till final. Jag är rankad nia så sett till det är jag inte där, men det handlar om att komma dit och springa bra lopp och det ska jag försöka göra, säger Andreas Kramer.

  • Adam Andersson031-98 50 67