• Bild: JONNA ANDERSSON
    BAKOM KULISSERNA. Många pusselbitar ska på plats när ett val ska genomföras. Bara i Partille arbetar 144 röstmottagare med att ta emot väljarnas röster på valdagen. Förberedelsearbetet drivs i Partille kommun av Lennart Axring och Johanna Rössberger.
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON

Inget får gå fel vid valet

Partille

Valet den 9 september kryper allt närmare. Inför valdagen är det mycket som ska organiseras för när väljarnas röster tas emot får inget gå fel.
– Det är mycket logistik och administration som ska klaffa, säger kommunjurist Johanna Rössberger, en av två ansvariga vid kommunens valkansli.

Det omfattande förbered­elsearbetet startar redan runt årsskiftet. Arbetet innebär bland annat att rekrytera röstmottagare och hitta samt förbereda vallokaler.

I Partille är 18 vallokaler öppna på valdagen, samma lokaler som vid valet 2014. Dessutom har man två förtidsröstningsplatser mellan 22 augusti och 8 september, en vid caféscenen i Kulturum och en på plan två i Allum samt ytterligare en i kommunhusets reception på valdagen den 9 september.

– Det är väldigt mycket detaljer att fixa med och förberedelsearbetet är som mest intensivt inför att förtidsröstningen ska börja, säger Johanna Rössberger.

Vid valet 2014 låg valdeltagandet i kommunen på 86,8 procent.

– Knappt hälften av de som röstade förtidsröstade den gången, berättar Johanna Rössberger.

Många röstmottagare

Andra hälften röstar alltså på valdagen och då måste saker fungera. Det handlar om allt från att eventuella larm i lokalerna är avstängda till att allt material finns på plats.

– Det är otroligt mycket material som ska ut till vallokalerna så det är mycket logistik med det, säger Lennart Axring, även han ansvarig vid kommunens valkansli.

Inför valet har valnämnden, genom Johanna Rössberger och Lennart Axring, rekryterat ett stort antal röstmottagare till vallokalerna.

– Under förtidsröstningsperioden har vi 15 personer som arbetar som röstmottagare enligt ett rullande schema, säger Johanna Rössberger.

– Och på valdagen arbetar åtta personer i varje vallokal, fyller Lennart Axring i.

Får utbildning

Alla röstmottagare måste enligt vallagen vara utbildade eftersom de medverkar till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. I varje lokal finns en ordförande och en vice ordförande.

– Det är personer som har erfarenhet som röstmottagare vid tidigare val, säger Johanna Rössberger.

Under valdagen leder de arbetet i vallokalerna och det är även de som lämnar in och redovisar rösterna i kommunhuset på valnatten. Det blir ett långt arbetspass från åtta på morgonen fram till midnatt.

– När röstningen avslutas klockan 20 ska alla röster räknas, ett val i taget. Därefter lämnar ordförande och vice ordförande rösterna till valmottagningen i kommunhuset, säger Lennart Axring.

”Inget får gå fel”

Är det mycket regler att förhålla sig till?

– Det har blivit väldigt strikt, till exempel måste man alltid vara två när rösterna ska transorteras, men det är bra eftersom det säkerställer att valet går korrekt till. Sådana här gånger får inget gå fel, säger Lennart Axring.

Efter valdagen är det inte helt klart. Onsdagen efter valet sker den så kallade preliminära rösträkningen, den som tidigare kallades onsdagsräkningen. Resultatet därifrån granskas sedan också av länsstyrelsen.

– Vid den preliminära rösträkningen sammanträder valnämnden och räknar de förtidsröster som inte skickats ut till vallokalerna, de röster som kom tillbaka till kommunen från valdistrikten samt de röster som kommit in under och efter valdagen, säger Johanna Rössberger.