Husbyråkrat istället för husläkare

Partille

Snart kan du ha din alldeles egen byråkrat för det är vad utvecklingen i regionen tyder på. En personalgrupp som borde öka i vården är sjuksköterskor men enligt en rapport som ett av de politiska partierna i regionen låtit göra är det antalet byråkrater som ökar och det snabbt. På bara fyra år har antalet administratörer i ledningsskiktet i regionen ökat med nästan 25 procent.

Kostnaden för administrationen i ledningsskiktet är nu uppe i 1 600 miljoner kronor, en ökning på 380 miljoner på bara fyra år. Räknat i års­arbeten har det tillkommit 347 årsarbeten för administratörer samtidigt som antalet sjuksköterskor har minskat med 64 stycken. Orsaken till detta är de nuvarande politikerna i regionen. När 1 250 politiker ska vara med och bestämma blir det här konsekvensen, mer byråkrati och mindre vård.

Regionfullmäktige har fattat beslut om att bygga ut den nära vården och ha en kvalitetsdriven verksamhetsutveckling men verkligheten vill inte riktigt vara med. Nu har Skaraborgs sjukhus fattat ett beslut att göra om medicinska vårdplatser på Falköpings lasarett till ortopediska vårdplatser på grund av att Ortopeden i Skövde inte lyckas rekrytera och behålla sjukskötersköterskor. Vårdförbundet har kritiserat beslutet för att det fattats på lösa grunder.

Nu är det dags för val igen och fram kommer allt fagert tal om vårdgarantier men de kommer att vara än mer innehållslösa om de nuvarande politikerna får fortsätta att organisera vården.
Det finns alternativ till att fortsätta nedmonteringen av vården och uppbyggnaden av administrationen. Medborgerlig Samling vill på sikt helt avveckla landstingen och överlåta organiserandet av vården till professionen och ha en fri etableringsrätt. Vi är helt övertygade om att de som är utbildade inom vården är betydligt bättre på att organisera vården istället för klåfingriga politiker.

Vill du ha en annan ordning med betydligt färre politiker, färre administratörer och mer vårdpersonal fundera över vilket parti du ska lägga din röst på. Vill du ha en fortsatt utbyggnad av administrationen och avveckling av vården är bästa tipset att fortsätta att rösta på de politiker som har ansvaret för dagens situation i vården. Räkna med att du inom en snar framtid kan se fram emot din alldeles egen husbyråkrat istället för en husläkare.

Per Lindström
Ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg
Kandidat till regionfullmäktige