Bild: LEIF LUNDVALL
Gösta Samuelsson, som bor i Lerum med frun Mary, fortsätter jobba på sitt företag Plastskyltar AB. – Det är svårt att avveckla sig själv, säger Gösta.

Göstas företag fyller 60 år

Näringsliv

I torsdags fyllde ett av Sävedalens äldsta företag, Plastskyltar AB, 60 år och det är sannerligen något att fira. Att företaget under alla dessa år haft en och samma ägare och chef är kanske ännu mer enastående.

– Jag jobbade på Götaverken för sextio år sedan och tyckte det var tungt och kallt så jag letade efter något annat att göra. Jag kom på att det gick att sälja skyltar så jag startade Plastskyltar AB, berättar 84-årige Gösta Samuelsson.

I början höll rörelsen till i Gamlestaden men sedan 1981 är hemvisten Industrivägen i Sävedalen. Av företagsnamnet att döma kan man tro att det bara handlar om skyltar i plast men det är så mycket mer. Branschen har utvecklats oerhört och framförallt de sista 15-20 åren.

– Det går nästan inte att greppa hela utvecklingen och föreställa sig skillnaden mot hur det var förr. Det har hänt så mycket med till exempel skrivare och datorer. Två-tre personer i vår ateljé klarar idag kanske tjugo gånger mer än vad sju-åtta personer gjorde förr då allt fick tas fram för hand, säger Gösta.

Uppfinningsrika

Plastskyltar AB har ett antal stora, stabila och trogna kunder som till exempel TV4, BingoLotto, Triumfglass men också många mindre kunder. Någon marknadsföring ägnar sig företaget inte åt över huvud taget utan kunderna kommer tillbaka eftersom de vet att de kan lita på att de får vad de beställt och dessutom i tid.

– Mycket handlar om att lösa problem och ofta måste vi vara uppfinningsrika. Det är många engångslösningar och nästan som ”Tomtarnas verkstad” här ibland, säger produktionschefen Kent Ryberg när han visar runt bland avdelningarna för plast, plåt, svets, lack och gravyr.

Inför Stockholm Stads millenniefirande fick företaget sitt kanske mest udda uppdrag. Vid slottsborggården i Stockholm skulle det byggas ett tjugo meter högt torn som liknade Stockholms slott som det såg ut 1697 då Karl XI dog. Tornet med en spira med tre kronor i toppen skulle finnas 35 meter uppe i luften. På tolvslaget skulle det effektfullt brinna upp – allt i direktsändning på TV och med Herman Lindqvist som kommentator.

– Vi hade bara fjorton dagar på oss att ta fram det hela. Det var egentligen inte klokt men det gick bra och det blev en fantastisk upplevelse, säger Gösta som var konstruktören bakom det hela.

Inget neon

Idag arbetar tio personer, inräknat chefen Gösta, på företaget. Som mest har det varit 35 anställda, inklusive en avdelning på 20 personer som tillverkade neonskyltar.

– För knappt femton år sedan fick vi lägga ner tillverkningen av neonskyltar efter all diskussion om hantering av kvicksilver. Det var tråkigt och jag kände mig som Don Quijote som slogs mot väderkvarnarna. I England har inte neonskyltarna försvunnit men i Sverige tillverkas de inte mer, säger Gösta Samuelsson.

På de flesta förtag tas det fram en budget. Någon sådan är inte aktuellt att arbeta fram på Plastskyltar AB.

– Vi är skuldfria och behöver inte mata bankerna med några ”hittepåsiffror”. Vi har inte någon plan överhuvudtaget men vi följer upp hur det går för oss varje vecka. Det är en nyckfull bransch men vi har våra trogna kunder och skyltar kommer alltid att finnas kvar. Att vi inte skulle ha något att göra kommer inte att inträffa, konstaterar Gösta Samuelsson.

Varit med i över 50 år

Personalomsättningen är låg, för att inte säga obefintlig. Den som varit där kortast tid började 1999 och räknas fortfarande som nyanställd. Trotjänarna Bosse Johansson har varit med i 56 år och Sören Mähler i 51.

Själv har den 84-årige grundaren inga omedelbara planer på att sluta arbeta.

– Jag bara fortsätter eftersom jag har en viss kompetens som ingen annan har. Det här har varit en mycket stor del av mitt liv och det har blivit många timmar här. Jag har trivts bra och känner att jag inte kunnat gjort på något annat sätt. Att avveckla mig själv är jag dålig på så jag fortsätter, säger Gösta Samuelsson.

  • Leif Lundvall