• Benjamin och Nellie på Vallhamra IP som är Nellies hemmaarena.
  • Två landslagsspelare. Benji har varit med i ett par år men för Nellie är landslaget något nytt
  • 15-åriga Nellie Nygren är en av damlagets vassaste målskyttar. Hittills har det blivit sju mål i serien. – Mina styrkor är att jag är snabb, har en bra vänsterfot och är spelskicklig, säger Nellie.
  • 17-årige Benjamin Nygren har alltid gjort mycket mål och poäng i alla lag han spelat. – Jag är inte speciellt snabb men jag är smart och teknisk och kan göra mål både med fötterna och med huvudet. Vänstern är bra men högern kan bli bättre, säger Benjamin.
  • Det blir mycket fotboll för syskonen Nygren, även på skoltid. – Jag går på Änglagårdsskolan och ska börja i nian nu. Vi har fotboll på schemat och det har hjälpt mig mycket, säger Nellie.
  • 17-årige Benjamin har redan kritat på ett A-lagskontakt med Blåvitt och 15-åriga Nellie är en av de viktigaste spelarna i division 2-laget Sävedalens IF.
  • Benjamin och Nellie testar Vallhamra IP:s gräsmatta som är torr som fnöske efter den extremt varma sommaren. – Det var nära att Sävedalen hade lottats mot Blåvitt i Svenska Cupen. Det hade varit otroligt kul att spela match här, säger Benjamin.
  • Nellie och Benjamin
  • Blåvitt spelar U21-match mot Malmö FF och Benjamin gör mål. I bakgrunden syns två andra talanger från Partille: August Erlingmark och Rasmus Wikström.

Fotbollslivet leker för syskonen Nygren

Fotboll

Sjuttonårige Benjamin Nygren skrev innan sommaren A-lagskontrakt med IFK Göteborg och två år yngre systern Nellie har just kommit hem från sitt första landslagsläger på Bosön.
– Jag blev jätteglad när jag fick reda på att jag var uttagen. Jag kommer att göra mitt absolut bästa och så får jag hoppas att Pia Sundhage tar ut mig så att jag får spela landskamp senare i höst, säger Nellie som till vardags spelar i Sävedalens A-lag.

Det har varit en omtumlande och rolig fotbollssommar för de båda talangerna. En kul och återkommande sommaraktivitet är Gothia Cup och i år gick det väldigt bra för båda. Sävedalens F15-lag med Nellie i anfallet gick ända till åttondelen där de åkte ut mot ett spanskt lag.

För Blåvitt med Benjamin i anfallet gick det ännu bättre. Laget gick till final där det blev förlust efter en jämn match mot regerande mästarna Right to Dream från Ghana.

– Jag har spelat Gothia Cup varje år sedan jag var liten och kommit trea två gånger. Men det har aldrig gått så bra som i år, säger Benjamin.

Syskonen, som bor i Utby, började tidigt med fotbollen och Utbynäs SK var första klubbadressen.

–  Jag började spela fotboll när jag var fem-sex år. Pappa var min tränare upp till att jag var tolv år. Då ville jag gå till en större klubb och eftersom jag gick på Änglagårdsskolan så passade IFK Göteborg bra, säger Benjamin.

”Ett jättebra lag”

I Blåvitt träffade han på många andra bra spelare som till exempel Kevin Ackermann, Samuel Ohlsson och även Rasmus Wikström från Partille IF. Rasmus kände han sedan tidigare och senare anslöt även Linus Tingstrand från Sävedalens IF.

– Vi hade ett jättebra lag och var klart bäst i Göteborg. Rasmus, Linus och jag är bra kompisar och går fortfarande i samma klass, fast nu på Aspero gymnasium, säger Benjamin som börjar i tvåan efter sommaren.

Benjamin, eller Benja som han oftast kallas i laget, har under åren spelat i alla ungdomsklasser i IFK Göteborg och då oftast med ett år äldre killar. För ett år sedan flyttades han upp i U19 och nyligen ytterligare ett viktigt steg – till A-lagstruppen.

Debuten i A-laget, där han har sävedalskillen August Erlingmark som lagkamrat, skedde i en träningsmatch mot Öis i våras och var något alldeles speciellt. Matchen blev väldigt omskriven med Benjamin som stor matchhjälte.

– ​Det är ett fint minne. Jag kunde inte fått en roligare debut än att få göra enda målet inför 10 000 åskådare på Ullevi. Dessutom var det ett snyggt nickmål.

Nu blir det matcher i U21 och även i U19 och sjuttonåringen har också varit med i truppen till en allsvensk match.

– Tålamod är nyckeln nu. Det gäller att hela tiden göra sitt bästa och ta för sig på träningarna. Jag har presterat bra och det känns som att jag kommer närmare och närmare att få spela i allsvenskan.

Flera klubbar intresserade

Utländska klubbar är också och rycker i talangen och att det blev Blåvitt var inte självklart.

– Jag hade många bra alternativ och kunde valt mellan ett tjugotal klubbar i Spanien, Holland, England, Tyskland och Italien. Bland andra Manchester City, Bayern München och Inter. Jag var också och kollade i Eintracht Frankfurt och Inter, säger Benjamin som om det var den naturligaste saken i världen.

– Man vet ju aldrig om man gjorde rätt men det känns väldigt bra med Blåvitt.

Benjamin kom tidigt med i P15-landslaget och har varit med i landslagen sedan dess och gjort det väldigt bra. Det är också därför som utländska scouter har så bra koll på honom.

– Vi spelade EM ganska nyss och det gick bra för både laget och för mig. Det var väldigt roligt och vi slog bland annat ut Slovenien och Portugal och gick fram till kvartsfinal.

Nellie har gått en liknande väg som sin storebror. Först Utbynäs SK och sedan i tolvårs­åldern blev det övergång till Blåvitt.

– Jag var bara där ett år. Det var blandade åldrar och det gav inte så mycket så vi kollade lite på klubbarna runt Göteborg och fastnade för Sävedalens IF. Det har jag verkligen inte ångrat. Vi har ett väldigt bra lag och många bra tränare som lägger upp det jättebra, säger Nellie som också höll på med friidrott i Sävedalens AIK fram till för ett par år sedan.

Ljus framtid

Sävedalens unga lovande lag vann division 4 förra året och ligger nu tvåa i division 2. Laget innehåller många talanger, bland andra lovande Johanna Svedberg som också varit med på landslagslägret och Emma Wahlsten.

– Vi spelar bra och jag tycker vi har alla chanser i världen att gå upp till division 2. Det är nästan bara tjejer födda på 00-talet i laget.

Nellie har ett fint minne från i våras när Sävedalen imponerade och vann DM på mäktiga Bravida Arena och slog ut tre division 2-lag på vägen till titeln.

Fotbollsframtiden ser alltså ljus ut för de båda spelskickliga syskonen.

– Mitt första mål var att komma med på landslagsläger. Nu hoppas jag också få spela landskamper. Så småningom vill jag gå till en elitklubb och om man får drömma kanske man får spela utomlands någon gång. Man måste ju sikta högt, säger Nellie och får starkt medhåll av brorsan.