Arkivbild: BJÖRN DINAU

Förare misstänks ha vållat flickans död

Partille

I början av januari blev en treårig flicka påkörd så illa på en gångbana vid Oluff Nilssons väg att hon senare avled. Föraren ställs nu in för rätta misstänkt för vållande till annans död.

Utredningen har tagit lång tid och det har inte gått att fastställa det exakta händelseförloppet men med för­undersökningen som helhet som underlag beslutade åklagaren nyligen att väcka åtal.

Den misstänkte föraren är en medelålders fastighetstekniker som hade tillstånd att köra inne på området som med bommar är avspärrat för obehörig trafik.

Vid dagen för olyckan hade mannen parkerat utanför ett cykelrum och var i färd med att lasta in säckar med löv i skåpbilen. Han skulle där­efter vidare till nästa upphämtningsplats.

Olika uppfattningar

Samtidigt befann sig en familj, en mamma och hennes tre barn, på innegården. Flickan lekte i en vattenpöl intill den parkerade bilen.

Vad som sedan hände råder det olika uppfattningar om.

Föraren uppger i förhör att han satt sig på förarsätet startat bilen, tryckt ner kopplingen och lossat handbromsen. Sedan har han tittat sig omkring, även i sidospeglarna, lättat på kopplingen och rullat igång men utan gas. När föraren känner att det guppar till i bilen så stannar han.

Mamman har enligt utredningen en annan bild av vad som inträffat. Hon menar att dottern blivit överkörd två gånger, både av fram- och bakdäck.

För att bringa klarhet i vad som egentligen inträffade på gångbanan på innergården har polisen bland annat tagit hjälp av en extern leverantör som tagit fram ett animerat bildmaterial. Men trots stöd av rekonstruktionen har man inte kunnat fastställa det exakta händelseförloppet. Tekniken har endast kunnat visa moderns och förarens olika uppfattningar av bilens placering och vem som bär ansvaret.

Oaktsamhet

I stämningsansökan skriver kammaråklagare Katarina Kepplerus att föraren begick gärningen av oaktsamhet. Oaktsamheten har bestått i att den misstänkte föraren inte framfört fordonet på gångbanan i tillräckligt låg hastighet (gånghastighet) och brustit i den aktsamhet som krävs vid framförande av fordon på gångbana genom att inte se sig omkring tillräckligt noggrant efter ­gående på och vid gångbanan då han startade fordonet.

Förhandlingar i höst

Föraren nekar till brott. Mannen är sedan tidigare ostraffad. Förhandlingen i målet är utsatt till senare i höst.

För brottet vållande till annans död ligger påföljden normalt i skalan mellan dagsböter och två års fängelse. I grövre fall mellan ett och sex års fängelse.