Arkivbild: JONNA ANDERSSON
INBROTTEN MINSKAR. Bostadsinbrotten i kommunen har minskat under första delen av sommaren.

Färre inbrott i år

Partille

Bostadsinbrotten i kommunen har minskat under första delen av sommaren. Antalet anmälda brott fortsätter att minska precis som föregående år.

I mars rapporterade Partille Tidning om en kraftig ökning av inbrott under 2017. Antalet villainbrott ökade under 2017 från 78 till 120. Sommarens siffror ser dock ut att bli något ljusare. Jämfört med de två senaste åren minskar inbrotten i kommunen.

Sedan första juni och fram till dagens datum har 12 inbrott anmälts i Partille kommun. Under samma period förra året anmäldes 19 inbrott och 2016 anmäldes 23 inbrott under samma period.

Partille har länge haft problem med bostadsinbrott och statistik från Villaägarnas Riksförbund visade i våras att Partilleborna löper störst risk i länet att drabbas av inbrott.

Bjöd in till möte

Som en del av en långsiktig samverkan mellan polisen och Partille kommun i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunen bjöd man i april i år in till ett informationsmöte om grannsamverkan.

Grannsamverkan har en tydlig effekt på inbrottrisken och det var många som dök upp på mötet.

– Efter mötet har flera hört av sig och jag vet att nya grannsamverkansföreningar har startat upp, säger Johan Anderland som arbetar med grannsamverkan i upptagningsområdet.

”Mycket slarv”

Grannsamverkan är enligt honom bästa sättet att minimera risken att drabbas för inbrott men det är också viktigt att inte slarva.

– Jag upplever att det är mycket slarv. Man lämnar stegen ute i trädgården eller lämnar dörren olåst medan man klipper gräset, säger han.

Har dörren stått olåst blir rubriceringen stöld istället för inbrott.

– Det händer ganska ofta och det går utanför statistiken för inbrott.

Sommaren är inte hög­säsong för inbrott utan siffran brukar istället stiga i takt med att höstmörkret infinner sig.

– Det är större risk att drabbas av inbrott under de mörka månaderna på året. Då kan inbrottstjuvarna ta skydd av mörkret och därför brukar vi gå ut med informationskampanjer när hösten närmar sig, säger Johan Anderland.