Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

En förskönad kommun ger så fina besked

KRÖNIKAN

Så har åter vår kommun förskönats med affischer som visar våra vackra politiska företrädare. Åtminstone i Öjersjö handlar det mest om pappskyltar fästa med buntband på lyktstolpar, tillräckligt högt upp för att undvika antidemokratiska krafter i form av kluddare. Jag misstänker att företag anlitas för uppsättningen.

När jag själv en gång var något politiskt aktiv var det lite fest och högtid när partifolket gav sig ut med hammare och klister i hand och satte upp affischer. Kanske är det så ännu på sina håll. Mitt parti hade rätt klena stolpar och skivor som affischerna placerades på. Andra hade mer gedigna ställningar att fästa de storstilade tryckta budskapen på.

I Göteborg hade Socialdemokraterna ett väldigt lager med stora stabila affischtavlor i ett gammalt militärförråd nära Säve flygplats. Där fick jag titta in på tidigt 80-tal i ett annat ärende. Beredskapen var god. Finns de kvar?

Det som känns så tryggt inför årets val är att alla affischer ger så fina besked. Uppenbarligen vill alla partier det allra bästa för landet. Det känns närmast onödigt att ge sig iväg till vallokalen. Oavsett vem som vinner, så kommer det ju att bli så bra…

Skolan ska bli bättre. Gamla ska inte bli fattiga. Sverige ska hålla ihop. Vi ska gå framåt! Trygg vård. Tryggare Sverige. Ingen ska behöva dö i sjukvårdskön… Är det någon som är emot detta? Den enda affischtext som jag räds något är: Alla som kan jobba ska jobba. Signalerar detta hårdare tag mot oss pensionärer?

En del affischer och budskap har bäst-före-datum. Kollade på förra valrörelsens plakat. Gustav Fridolin håller upp en skylt med ”Sverige ha blivit kallt”. Åsa Romson (minns ni henne?) står bredvid med skylten ”En varmare politik.”. De gröna kom med i regeringen. Visst blev det varmt! Vallöfte infriat.

Inför valdagen påminns jag om en något åldersförvillad ledarskribents välmenande maning för ett antal valrörelser sedan. Efter att han lagt ut texten om just detta vals enorma betydelse kommer slutklämmen:
– Nu gäller det att lägga valsedeln i rätt urna.

  • Ingemar Brink