• Bilder: Adam Andersson
    Genombrott. Cornelis Olsen har nu fått en drömstart på sin karriär som designer. Nu blir det hans jobb på heltid och 23-åringen från Sävedalen fortsätter blicka framåt.

Cornelis tar modebranschen med storm

Sävedalen

Han designade en one size- och unisex-tröja utan större förväntningar. Nu slår 23-årige Cornelis Olsen igenom på allvar med sitt klädmärke Tallie och kan redan leva sin dröm som designer på heltid.

Människor strömmar in på löpande band uppe på takterassen till hotell Pigalle i centrala Göteborg. På ena sidan står två DJ:s i likadana tröjor och underhåller. Visserligen i olika färger. I det andra hörnet står en ställning med precis samma tröja i ett gäng olika kulörer. De är av märket Tallie och det är Cornelis Olsen som är grundare till klädmärket och designern bakom produkten. PT är på plats när Olsen har modevisning av sitt senaste verk där han bjudit in vänner, men också representanter från olika klädbutiker och kedjor.

– Det här eventet är för vänner och butikschefer från hela landet. Att få visa upp kollektionen på den finaste takterassen i stan känns väldigt roligt, säger Cornelis Olsen.

Olsen växte upp i Sävedalen där han har kvar båda sina föräldrar och sin bror även om han själv precis flyttat in till stan. Hela sitt liv har han varit kreativ och vetat att han velat jobba med skapande. Kanske har han det i generna.

– Båda mina föräldrar har företag och även min bror. Sedan kommer jag från en väldigt kreativ miljö så jag har alltid varit sugen på att skapa eget. Det startade med smågrejer och så, men efter gymnasiet så drog jag igång det här, säger Olsen och syftar till företaget Tallie.

”Älskar materialet”

Det var för drygt två år sedan som han drog igång sitt skapande på riktigt med företaget. Då handlade det framför allt om näsdukar och lite annat smått, men efter att själv fått en hel del komplimanger över en tröja han hade så väcktes tanken på att göra en egen.

– Om folk gillar någonting så vill jag göra det, men se till att förbättra och göra den på mitt eget sätt, säger Olsen.

Det är drygt ett år sedan som arbetet med tröjan började. Att få designen precis som han ville, hitta rätt material och fixa sampels tog ungefär ett halvår. Därifrån har det mer eller mindre bara exploderat för 23-åringen och det var absolut ingenting som han väntade sig.

– Jag tog in fem färger från början och responsen har bara varit helt otrolig. Jag fick beställa nytt nästan på en gång och nu har jag fyra färger till sedan ett par dagar tillbaka. Tröjorna kommer gå ut till ett 20-tal butiker landet runt nu. Folk älskar att materialet är samma både utvändigt och invändigt och att den är one size och unisex så att hela familjen kan ha den. Jag är så otroligt glad att det gått så bra, säger Olsen.

Hade du kunnat föreställa dig den här responsen?

– Nej, verkligen inte. Det sålde ju slut direkt. Det är ju mycket sociala medier som är viktigt och kombinerar man det med en riktigt bra produkt så kan det bli bra. Men jag har ändå blivit helt blown away. Det har bara gått så fort, säger Olsen.

Cornelis Olsen siktar nu på att fortsätta jobba vidare på sin tröjkollektion ett tag till. Speciellt nu när intresset för den bara växer och växer. Fram till nu har han haft företaget som ett litet sidoprojekt, men efter den senaste tidens succé har han bestämt sig för att fortsätta med det på heltid.

Måste anställa

– Motivationen har som alltid varit lite upp och ned, men nu har jag fått en riktig boost och känner mig väldigt motiverad att satsa på det här. Det var inte självklart att det skulle bli kläder för min del. Det var det absolut inte. Men det blev så. Det känns som att jag hittat en liten nisch som ingen annan riktigt gjort och det är det jag vill göra. Att göra sånt som ingen gjort tidigare.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag vill bli etablerad. Det känns som att jag har fått en väldigt bra start här nu. Jag får inspirationen från personliga grejer som jag vill förbättra eller göra på ett annat sätt. När man sedan gjort det helt själv och det har gått så bra. Det ger en sådan enorm energi. Men nu ska jag anställa lite folk. Det måste jag göra, säger Cornelis Olsen.

  • Adam Andersson031-98 50 67