• Bild: Leif Lundvall
  Emma Hedberg, Lina Lärka och Jennifer Magnusson hjulade så det stod härliga till.
 • Bild: Leif Lundvall
  Freja tränade på att jonglera med tallrikar.
 • Bild: Leif Lundvall
  Jonglera med tallrikar, gå på balansbollar, rocka ringar, svinga band och poi – ja, det var bara några saker man kan lära sig på en cirkusskola.
 • Bild: Leif Lundvall
  Jennifer Magnusson tränar i tygerna.
 • Bild: Leif Lundvall
  Julia Wallberg visar hur man sitter i en trapets. – Min specialitet är nog luftakrobatik och trapets, säger Julia.
 • Bild: Leif Lundvall
  Upp och nedvända världen i en trapets.
 • Bild: Leif Lundvall
  Elvaåriga Meia Lubian lärde sig cykla enhjuling under cirkusveckan.
 • Bild: Leif Lundvall
  Meija Lubian, Molly Felvus och Linnea Selbenius gör en triangel.
 • Bild: Leif Lundvall
  En mänsklig pyramid avslutade årets cirkusskola på Vallhamra.
 • Bild: Leif Lundvall
  Ulla och Magnus Alström som bildade Cirkus Draken 1993 bjuder in till 25-årsjubilumsföreställning på Vallhamra i början av december.
 • Bild: Leif Lundvall
  De uppskattade ledarna Ida Jonsson, Vera Svensson och Julia Wallberg visade ett av sina nummer för barnen i cirkusskolan.

Populär start på sommarlovet

Sävedalen

Under två veckor i början på sommarlovet har det varit cirkusskola på Vallhamra fritidsgård. Full fart och en väldigt trevlig och lärorik start på sommarlovet för femtio barn från Partille.

Det är Cirkus Draken som varje år bjuder in till denna synnerligen populära och kostnadsfria aktivitet. Cirkusen startade redan på hösten 1993 och kom till mer av en tillfällighet.

– Jag höll på med jonglering på den tiden och min syster Ulla som jobbade på fritidsgården ville att jag skulle komma och visa mina konster någon gång i veckan. Och på det viset kom cirkusen till, berättar Magnus Alström som sedan också började som fritidsledare och precis som Ulla fortfarande jobbar kvar.

Cirkus Draken har sedan hållit på med sin verksamhet i alla år. Varje fredagseftermiddag under terminerna kan alla komma till fritidsgården och lära sig konster.

– Det är väldigt populärt och i snitt 30-40 barn och ungdomar som kommer varje fredag. Genom åren är det många som har varit med och tränat, till exempel Emil Dahl som är med i Cirkus Cirkör och Aurelia Ingelvide som också arbetar inom showbiz, säger Ulla Alström.

Allsidig träning

Cirkusen på Vallhamra har fått ett uppsving de senaste åren. Detta mycket tack vare alla duktiga unga ledare som hjälper till. Totalt är det åtta ungdomar som är ledare varav fem är med på cirkusskolan denna sommar. När PT var på besök var det Vera Svensson, Julia Wallberg och Ida Jonsson som instruerade barnen.

– Jag är ledare på cirkusskolan för andra året och är även med så mycket jag hinner på fredagarna, säger Julia Wallberg som själv gått på Vallhamraskolan.

Ledarna tränar själva cirkus upp till fem gånger i veckan och uppträder gärna när det ges möjlighet.

– Cirkus är väldigt brett så det blir en allsidig träning och det är dessutom otroligt roligt, säger Julia som hoppas kunna fortsätta med cirkus som hobby i många år framåt.

I cirkusskolan för man lära sig jonglera med bollar, ringar och diabolo. Man får cykla på enhjuling, träna luftakrobatik, svinga med poi, gå på balansboll, hjula och mycket, mycket annat.

– Det är jätteroligt här och jag är ofta med på fredagarna också. Det roligaste är nog att svinga sig i tygbanden, säger elvaåriga Meia Lubian som lärt sig cykla på enhjuling under veckan.

”Är superkul”

Både barnen och de lite äldre ungdomarna uppträder också på olika evenemang runt om i Partille och även i Göteborg. Tolvåriga Jennifer Magnusson har redan varit med och visat upp sina konster.

– Cirkus är superkul och man lär sig nya saker hela tiden, säger Jennifer.

Cirkus Draken, som helt enkelt fick sitt namn av att fritidsgården på Vallhamra kallades Draken, kommer att fira sina 25 år med en föreställning i början på december i Vallhamra Fritidsgårds idrottshall.

– Då är alla hjärtligt välkomna. Det kommer att bli en fin show, säger syskonen Ulla och Magnus Alström.

 • Leif Lundvall