Klätterlabbet har öppnat

Partille

I måndags smygöppnade Klätterlabbet Partille. Och till helgen blir det en lite mer festlig invigning av de nya väggarna med närmare 1 300 olika grepp.

– Till helgen blir det lite jippo. Det blir goodiebags och olika leverantörer kommer att finnas i lokalen för att möta besökarna, säger Ricardo Morales, platschef på Fysiken Klätterlabbet

Han berättar att Fysiken haft planer på fler anläggningar under en längre tid och att det legat på hans bord.

– Göteborg är lite svårt när det gäller lokaler för den här typen av verksamhet och därför har det tagit lite tid.

Att det blev just Partille beror på att han blev kontaktad av en mäklare som frågade om han var intresserad av att öppna ett gym.

– Nej sa jag, men jag är intresserad av en lokal med högt till tak.

Han fick komma och titta på lokalen på Laxfiskevägen och det kändes rätt på en gång.

”Kändes perfekt”

– Läget kändes perfekt med närheten till klättermeckat (Utby och Lexby). Lokalen är precis vad vi har letat efter. Det föll sig rätt helt enkelt och Partille är ju expansivt, säger Ricardo Morales och fortsätter:

– Då visste jag inte att Leos lekland skulle öppna här intill så det var en positiv överraskning när jag fick reda på det. Våra verksamheter kommer att skvätta av sig på varandra.

Den nya anläggningen inhyser inte mindre än 90 leder och 108 boulders.

– Vi gör en jättesatsning på kvalité och volym. Klätte­rytan är ungefär lika stor som den på Klätterlabbet centrum. Fördelningen däremot är lite annorlunda. Där är det mer repväggar, berättar Ricardo Morales.

På väggarna sitter totalt 1 300 grepp och man har använt sig av tio-tolv olika leverantörer.

– Mångfalden på grepp ha vi lagt ner jättemycket på. Det är utformningen av grepp plus lutningen på väggen som gör klättringen.

En nybörjare som kommer in i hallen ser bara en massa färger på väggarna men varje färg står för en svårighetsnivå.

– Vit och lila är de enklaste nivåerna. Och det är inte bara att kasta ut greppen, det krävs mer än så när du bygger en led. Du tvingar fram ett rörelsemönster och nivån måste stämma för den färgen.

Passar alla

Han tycker att klättringen har blivit mer allmän och att det är en stimulerande träningsform som passar alla.

– Tidigare klassades klättring som en extremsport men så är det inte riktigt längre. Och alla kan klättra. Man klättrar på sin egen nivå men man kan samtidigt ha roligt tillsammans.

I Partille finns leder för såväl nybörjare som elitklättrare. Och alla orkar, säger Ricardo, eftersom det är lågintensiv träning.

– Du tränar hela kroppen, från tå till hand. Och det stimulerar även sinne eftersom man hela tiden löser problem. Du kan inte bara kasta dig på väggen, du måste klura ut vilken väg du ska ta dig upp.

– Klättring är också ganska socialt. Man pratar med folk och löser problem tillsammans.

Intresset stort

Intresset har varit stort inför öppningen och Ricardo är nöjd med all den positiva respons som man fått.

– Man känner att det uppskattas och att många tycker att det här är roligt. Både tidiningar och radio har hört av sig, men också Sävehof. Så har det inte riktigt varit när vi öppnat i Göteborg.

Förutom att prova på att klättra erbjuder det nya Klätter­labbet allt från repkurser till barnkalas och skolklättring. Framöver kommer man även att arrangera lite olika tävlingar.

–Vi kommer att ha medlemstävlingar men också en rad officiella tävlingar. I november arrangerar vi NM i boulder, en tävling som svenska klätterförbundet beställt, säger Ricardo.