Arkivbild: Leif Lundvall
Johan Jakobsson.

Stjärnan: ”Handboll är väldigt långt borta”

Handboll

Det är fem månader sedan Johan Jakobsson ådrog sig sin andra hjärnskakning på kort tid. Än idag har Sävehofs landslagsstjärna problem att få ordning på huvudet.

Det var under handbolls-EM i Zagreb som Sävehofstjärnan Johan Jakobsson fick en smäll i huvudet. En smäll som orsakade honom sin andra hjärnskakning på kort tid.

När Partille Tidning pratade med Jakobsson dryga månaden efter smällen sa han följande:

– Jag får frågan hur jag mår ganska ofta nu och den är svår att svara på. Jämfört med för två veckor sedan så mår jag bättre, men jämfört med ett vanligt liv så är det inte alls bra.

Nu har fem månader passerat efter Jakobssons hjärnskakning, men ännu är 31-åringen en bra bit ifrån återställd.

– Det går väl tre steg framåt och två steg bakåt skulle jag säga. Ibland är det väldigt bra och sen kan det bli väldigt dåligt ett tag beroende på vad jag gör. Det är bättre än för fem månader sedan, men jämfört med ett par veckor tillbaka så är det samma, säger Johan Jakobsson till PT.

De vardagliga grejerna fungerar förhållandevis bra för Jakobssons del, men hamnar han i fel miljö så påverkas han direkt.

– Får jag för mycket intryck och ljud åt gången så blir det sämre direkt. Att vara i stora folksamlingar och kolla handboll är bara att glömma. Då är jag helt rökt, säger 31-åringen.

Har du kontinuerlig kontakt med läkare?

– Ja, nästan varje vecka. Det handlar om att lyssna på kroppen och anpassa det jag gör hela tiden. Jag försöker träna i små steg och hoppas att det ska bli bättre.

Hur mår du mentalt i det du går igenom?

– Det varierar beroende på hur jag mår. Ibland har jag en bra dag och kan tänka att jag ändå kommit en bit ifrån att som i början bara ligga i ett svart rum. Sedan när det blir sämre dagar så undrar man hur länge man ska ha det så här. Hur länge är det okej att det är så här? Det finns inget facit och det har gått fem månader nu och det är klart att det gör en frustrerad, säger Jakobsson.

Att ställa en fråga om handboll känns inte riktigt aktuellt.

– Handboll är väldigt långt borta. Jag tänker inte på det i nutid. Det är andra saker som kommer långt före just nu.

Några speciella du tänker på?

– Att kunna vara ute och umgås med mycket människor. Det är trevligt att kunna göra det utan att vakna dagen efter med huvudvärk och illamående, säger Johan Jakobsson.

  • Adam Andersson031-98 50 67